Как да реагираме при леко ПТП?



Ако се случи да попаднете в лека катастрофа на пътя и няма лица с телесни наранявания, нито от вашия, нито от другото МПС, между управляващите има солидарност за вината и единствените вреди са върху автомобилите, то инцидента може да се опише с Двустранен констативен протокол (ДКП). ДКП се подписва върху индигирана декларация в два екземпляра – по един и за двамата шофьори. Желателно е винаги да имате такъв в леката си кола. Те се предоставят обикновено с договорите при сключване на застраховка Гражданска отговорност или Автокаско.

От обратната страна и на двата броя е посочено как се попълва. Непременно попълнете всички полета. Пишете четливо и без грешки и/или корекции, защото ако има задрасквания и празни реквизити, протокола може да не бъде признат. В случай, че има дори една сгрешена дума, започнете да пишете върху нова бланка. В протокол се вписват сведенията от застрахователните полици за Гражданска отговорност на двамата шофьори и свидетелствата им за управление на МПС. По закон двамата шофьори са задължени да си ги представят един на друг. И двата екземпляра се нуждаят от подпис и на двамата.

В случай, че двете страни не отговорят на тези изисквания, застрахователното дружество може да откаже покриване за компенсацията по застраховката Гражданска отговорност. След като ДКП бъде попълнен и подписан след не повече от седем дни след ПТП-то, пострадалата страна посещава застрахователното дружество на другото лице, причинило инцидента, със своето МПС. Лицето, което не носи вина за злополуката предоставя регистрацията на леката кола, шофьорска книжка, копие от ДКП и написан от другия шофьор Доклад до застрахователното дружество. След 01.03.2017 год., удостоверявайки пътни инциденти с ДКП вече не е необходимо да се уведомяват органите на реда. Добре е да сте внимателни, ако имате застраховка каско, тъй като в политиката на вашия застраховател може изрично да се изисква да информирате вашето дружество.

Протоколът се написва в два броя прецизно и без задрасквания. Двамата шофьори са длъжни да се подпишат накрая и на двата екземпляра.

Източник: Всичко за кредитите и застраховките
Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger