Как се чистят лети джанти?


Алуминиевите джанти обикновено се изработват от смес от алуминий и стомана, и поддържането им чисти, е важна стъпка за предотвратяване на корозията. Обикновените решения за почистване ще работят само при редовна поддръжка или дълбоко почистване. След като завършите с почистването, приложете защитен уплътнител, така че вашите джанти да изглеждат като нови! Това са 3-те основни стъпки, които експертите в търговията с лети джанти от Ogi.bg споделят, че е важно да спазвате, ако искате да се радвате на здрави и чисти джанти.

Стандартно почистване при обикновено замърсяване

  • Напръскайте цялата джанта с маркуч, за да премахнете замърсяванията. Работете на открито, на хладен и сух въздух. Използвайте приставка за маркучи с мощен поток, за да изчистите праха от спирачките или залепената мръсотия. Уверете се, че водата достига до вътрешността на джантите. Ако нямате подходящ накрайник, поставете палеца си върху гърлото на маркуча, за да възпроизведете концентрирана водна струя.
  • Нанесете почистващ препарат върху джантите. Изберете такъв, който не е киселинен и е предназначен за алуминиеви джанти. Използвайте спрей бутилка, за да го приложите лесно и равномерно по всички спици, които има джантата. Поставете повече количество по по-замърсените области. Оставете препарата да подейства за 1-2 минути, за да може да проникне в мръсотията и петната. Отстранете всички пластмасови части преди да приложите почистващото средство. Използвайте дестилиран оцет вместо почистващ препарат, ако не искате да използвате химически средства.
  • Внимателно изтъркайте джантите с четка с мек косъм. Такива се продават във всеки магазин за авточасти. Разнесете почистващото средство с четката, за да премахнете мръсотията от повърхността. Работете с малки кръгообразни движения, за да почистите добре джантите. Съсредоточете се между спиците, където се натрупва повече мръсотията. Когато забележите, че четката е много изцапана, изплакнете я със студена вода. Използвайте мека четка за зъби, за да почистите труднодостъпните области, като болтовете на джантата или между спиците.
  • Изплакнете почистващото средство от джантите, като използвате лек воден поток. Ако оставите неизмит препарат, това може да причини корозия. Нямате нужда от приставка за маркуча си, когато изплаквате.
  • Изсушете джантите с кърпа от микрофибър. Избършете внимателно, така че да няма останала вода. Това предотвратява появата на петна или корозия върху чистите ви джанти. Не използвайте груб парцал, тъй като може да ги надраскате.





Премахване на упорити мазнини и петна


  • Изплакнете замърсените джанти с маркуч. Работете на открито, когато времето е сухо и облачно. Напръскайте джантите с приставка на маркуча, която създава силна струя. Такива накрайници могат да бъдат закупени от местния магазин за грижа за градината. Изчистете колкото се може повече мръсотия.
  • Стоманените джанти напръскайте с обезмаслител за фурна и оставете да подейства за 2-3 минути. Разклатете аерозолната опаковка добре, преди да използвате препарата. Почистващото средство трябва да създаде пяна върху повърхността, за да е по-лесно проникването му в петната. Обезмаслител може да бъде закупен от всеки санитарен магазин или супермаркет. Носете предпазни очила и ръкавици, докато работите с него, тъй като може да предизвика дразнене. Отстранете всички пластмасови капачета, за да почистите под тях.
  • Използвайте четка с дълга дръжка, за да почистите спиците на джантите. Намерете такава с мек косъм от местния магазин за авточасти. Работете с нея, докато не изчезнат всички замърсявания. За допълнителна почистваща мощност, поставете повече от почистващото средство на върха й. Не използвайте твърда четка, тъй като тя може да надраска джантите ви.
  • Използвайте по-малка четка за малките области като болтовете на джантите. Работете в малки кръгове, за да изчистите мръсотията. Меката четка за зъби ще ви свърши добра работа, ако нямате друга.
  • Използвайте маркуча, за да премахнете почистващото средство. Изплакнете напълно препарата, така че да не останат никакви остатъци от него. Уверете се, че сте почистили пяната от вътрешната страна на джантите си. Не е необходимо да използвате специален накрайник за маркуча.
  • Подсушете джантите с микрофибърна кърпа.  Избършете ги старателно, за да предотвратите появата на водни петна по тях. Старите, груби парцали могат да ги надраскат, затова не ги използвайте.

Защита на джантата

  • Купете уплътнител, предназначен за алуминиеви джанти или специален восък. Той създава защитен слой, който прави по-трудно замърсяването и залепването на мръсотията към вашите колела. Можете да ги намерите в местния магазин за авточасти.
  • Нанесете уплътнителя върху металните части на джантата с помощта на тампон. Работете на добре проветриви места в прохладен ден. Нанесете количество колкото монета върху гъба или тампон. Разнесете уплътнителя върху металните части, докато не заблестят от чистота. Той предпазва от замърсявания, прах по спирачките и други подобни.
  • Оставете уплътнителя да се втвърди в продължение на 30 минути. Нека се абсорбира в сплавта, за да образува защитен слой. Уверете се, че помещението, в което работите, е добре вентилирано, докато уплътнителят изсъхва върху джантата. 
  • Избършете уплътнителя с кърпа от микрофибър. Разтрийте добре всички области, на които сте го нанесли, за да го премахнете. Работете с малки кръгообразни движения, докато джантите ви станат блестящи и с равномерно покритие. Не забравяйте да минете и между спиците.

Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger