Основни електрически и ръчни инструменти, които трябва да имате в дома си


Съществена част от това, което дава възможност за развитие и напредък на човешката раса, са инструментите. Те не само подпомагат работата, но и увеличават скоростта и ефективността на извършването й. Независимо дали става въпрос за малки задачи по поддръжката на дома или за големи ремонти и конструкции, инструментите винаги са полезни. Ако имате свой собствен набор вкъщи, не само ще свършите сами работата си, но ще бъде и по-икономично, тъй като се избягва нуждата да търсите услугите на майстори, спестявайки си много разходи. Но тъй като качеството на инструментите е от съществено значение, е нужно да имате известно количество знания, за да изберете подходящите. Ние ще се опитаме заедно със специалистите в търговията с инструменти от Bagira.bg да ви дадем няколко полезни съвета относно избора и вида на инструментите, които трябва на всяка цена да притежавате.
Ръчни Инструменти

Ръчни инструменти са всички, които не се нуждаят от захранване, за да функционират. Те работят с прилагането на човешка сила, а не с батерия или ток. Ето и няколко инструмента, които са задължителни за всеки домашен майстор:






  1. Отвертка
    Изключително простата и непретенциозна отвертка е по-полезна, отколкото можете да си представите. Има различни варианти, които се различават по главите. Опростеността на дизайна и способността да я използвате за различни цели, е може би най-привлекателната характеристика на отвертката. С нея можете да затегнете винтовете на шкафовете или дори да отворите капака на кутия с боята, затова е задължително да имате поне един брой в дома си.
  2. Ролетка
    Това е жизненонеобходим инструмент. За начинаещите, които правят малки домашни проекти за подобрение, и за професионалните майстори, ролетката намира специално място в колекцията им. В зависимост от естеството и сложността на работа, която искате да извършите, изберете вида й. Ако искате да поставите рафтове или някоя картина, малка 3-метрова джобна ролетка ще ви е повече от достатъчна. Но ако сте се захванали с по-големи проекти, потърсете такава с дължина най-малко 5 метра. Предлагат се както пластмасови, така метални варианти. Изберете модела, в зависимост от издръжливостта, която желаете.
  3. Клещи
    Клещите са друг инструмент, който е многофункционален. Могат да се използват за захващане и за рязане. Докато огъвате малки жици и телове, клещите ви помагат за прецизно и здраво захващане. Стават полезни и когато се налага да се режат кабели. Докато избирате клещи, потърсете разумен размер, с удобен пластмасов, силиконов или гумен захват, с който лесно можете да работите.
  4. Чук
    Трудно е да се обобщят различните видове чукове с едно наименование. Но бъдете сигурни, че за вашата работа в къщи, най-вероятно няма да се нуждаете от цялата им гама. В идеалния случай, чук тип „кози крак“ трябва да е повече от достатъчен за повечето домакински нужди. Той има извит край от едната страна, който може да се използва за изваждане на гвоздеи. А плоската му страна се използва като при всеки друг чук за сглобяване на мебели, забиване на пирони и други подобни. Както при клещите, потърсете чук с удобно захващане.
  5. Ръчен трион
    Това е може би най-основният ръчен инструмент за рязане на дървен материал. Трионът функционира много лесно, чрез натискане и притискане, при което движението на зъбите му срязва дървото. Предлагат се различни дължини, според дървесината, за която са предназначени. Потърсете вариант, който отговаря на вашата цел и размер, с който да ви е удобни да работите. Докато правите покупката си, уверете се, че трионът е неръждаем и произведен от реномирана фирма.
  6. Гаечен ключ
    Това е един от инструментите, които са необходими за всеки строителен проект. Силата, която може да бъде приложена, чрез хватката на гаечен ключ, прави инсталирането на тръбопровод изключително просто. По същия начин се прави и фиксирането с него. Изберете си комплект, който не е прекалено тежък и го пазете от влага. 
  7. Нивелир
    Когато става дума за определяне на нива, вероятно най-удобният инструмент е нивелирът. Той работи с изключително опростен механизъм - въздушен мехур, уловен в оцветена течност. Това ви позволява да измервате прави линии за окачването на картини, рафтовете, шкафовете и други подобни. Нивелирът е компактен и удобен, подходящ за големи и малки проекти. Избирайте здравите метални модели пред пластмасовите, тъй като те издържат по-дълго и са по-малко склонни към огъване.
  8. Кутия с инструменти
    След като разполагате с всичките си ръчни инструменти, най-важното ще ви е необходима кутия с инструменти, за да ги съхранявате всички. Погрижете се за кутия, която лесно можете да носите. Характеристики като подвижни тави и няколко отделения са плюс. Бъдете изключително внимателни относно ключалката на инструменталната кутия - ключалките за инструменти обикновено са склонни към счупване, като се има предвид честотата, в която се обработват, отварят се и се затварят. Потърсете кутия с инструменти със здрава и за предпочитане метална ключалка.





Електрически Инструменти


Сега, след като разгледахме най-важните ръчни инструменти, има няколко електрически инструмента, които също трябва да присъстват във вашия дом.
  1. БормашинаТова е изключително важен електрически инструмент, който трябва да притежавате във вашата къща. Внимателно изберете бормашината според вашите нужди и дейности, които планирате да извършвате с нея. Имайте предвид, че има модели, при които само със смяна на бита, ще можете дори да използвате свредлото за завиване на винтове и болтове. Задължително потърсете инструменти от реномирани компании като Bosch , Dewalt , Black & Decker и др. Те могат да бъдат малко по-скъпи от останалите бормашини, но инвестицията определено си заслужава.
  2. Циркулярна ТриониВъпреки, че ръчния трион може да бъде ваш верен помощник при рязането на дървесима, но ви се налага да режете дърва няколко пъти в годината, то тогава вашия нов най-добър приятел ще бъде циркулярния трион. Предлага се като задвижван от акумулатор, както и с кабел, циркулярът може да изреже през лист шперплат само за няколко минути. Когато избирате циркулярен трион заложете на изпитана марка.

Макар че е важно да разполагате с набор от инструменти, знайте, че използването на ръчни и електрически инструменти изисква умения и точност. Препоръчително е да не се заемате с проекти, които са сложни или извън рамките на вашия опит.



Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger