Значение на водата в овощното градинарство



 Овощното растение се снабдява с вода чрез кореновата система. То изпарява постоянно вода чрез листата, в следствие на което, в него има непрекъснат воден поток. Разходът на вода зависи от греенето на слънцето, топлината, влажността на въздуха и от ветровете. От особена важност е греенето на слънцето, когато има вятър. Най-силно е изпарението от 11 до 15 ч. Тогава слънцегреенето е най-силно. Такива места със силно слънцегреене, атмосферно засушаване и ветрове, не са годни за отглеждане на овощни растения, ако не е осигурено необходимия обем вода за напояване. В зависимост от сезоните на годината, овощките имат различна нужда от вода.

Както и през отделните фази на вегетация и покой. За тази цел е необходимо да се познават отделните нужди, за да се наложи отглеждането на овощките на най-правилните основи. През младенческата фаза и когато е плододаването, овощното растение се нуждае от най-висок обем вода.

През отделните фенофази нуждата от вода е също различна. Най-малко е необходимо вода през фазата на покоя. За да се задържи влагата по време на покоя на овощното дръвче през зимата, се осъществява т.нар. влагозапасяване на с вода непосредствено след листопада. През фазата на цъфтеж, овощките е добре да разполагат с висок обем вода, за да могат да поддържат цъфтежа си.

Причина за окапването на завръзите и намаляване на плододобива е липсата на вода и храна на овощките, както и през периода на образуване на плодните пъпки. Във връзка с нуждите от вода, на първо място стои ябълката, сливата, дюлата, крушата, ореха, джанката, черешата, прасковата, бадемът, кайсията и вишната. В зависимост от това каква е почвата, дали задържа водата или не я задържа, отцедливите, но достатъчно влагоемни почви осигуряват необходимия обем на овощното растение вода. При леките почви такъв обем не може да бъде осигурен, ако няма възможност за напояване.

Снабдяването на овощките с необходимото им количество вода зависи от кореновата система и дължината на разклоненията на скелетните корени, както и от обрастването им с влакнести коренчета.


Източник: РОМСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН САЙТ
Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger