Отношение на овощните растения към почвата



Овощното градинарство винаги е било един от основните източници за прехрана на човека и база за производствона суровини за хранителната и други клонове на промишлеността. В този аспект България разполага с огромни резерви от качествени земи.

Тази публикация ще представи значението на почвата в контекстта на овощните култури. Овощното растение поддържа живота си като расте и плододава чрез органичната храна, която се изработва в клетките на листата от хранителните елементи, които взема от въздуха и почвата. Една част от тези елементи са безусловно необходими, а други - не. Изключително необходими са въглерод, кислород, азот, водород, фосфор, сяра, калций, калий, магнезий и желязо.
Почти всички елементи се взимат от почвата, а изключение правят само въглерода и кислорода. Плододаването и животът на растението са в пълна зависимост от свойствата на почвата. В отцедливите и проветривите почви се получават по-високи и по-доброкачествени добиви, отколкото бавно отцеждащите се и не достатъчно проветривите. От голямо значение са и химичните свойства на почвата. Те се определят от съдържанието на хранителните елементи в нея.

Ако всички необходими елементи са налични в достатъчно количество и в усвоима форма, овощното растение достига най-големи размери на височина и плододава най-добре. Ако липсва някой от тези елементи, то не плододава добре и няма продължителен живот. По отношение на почвената реакция овощните растения се разпределят в следните три групи: - растения, изискващи неутрална реакция на почвата – праскова, кайсия, череша, слива, вишна, дюля и някои сортове на крушата. - растения, които понасят слабо кисела реакция на почвата – ябълка, круша, френско и бодливо грозде. - растения, които понасят по-кисела реакция (pH е от 5 до 6). Такива са малината и ягодата.

 Между тези три групи няма рязка граница. При прилагане на по-добра агротехника и съответна подложка, растенията може да се отглеждат и при по-висока алкалност на почвата. При по-добра обработка на почвата може да се поддържа необходимата влажност, да се подобри структурата и да се снабди с достатъчно хранителни елементи. По този начин ще се намали отрицателното влияние на неблагоприятните почвени условия.

Източник: http://ddrom.net/
Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger