На какво да обърнете внимание при покупка на франчайзинг?

Обърнете малко по-голямо внимание на договора за покупка на франчайз, който ви предстои да подпишете.

Достигнали сте до решението, че за вашата новосъздадена фирма ще е по-добре да започне развитието си като закупите франчайзинг. Избрали сте франчайзодателя, осигурили сте финансовите средства и дори сте се консултирали с компании, които предоставят консултантски услуги на франчайзодатели и франчайзополучатели.
Всичко е напълно наред и остава да прегледате и подпишете договора, за да можете да стартирате бизнеса си под франчайз.
Ако сте се доверили на някоя консултантска фирма няма от какво да се притеснявате, но все пак нищо не пречи да обърнете и вие малко по-голямо внимание на договора за покупка на франчайз, който ви предстои да подпишете.
Ето на какво е добре да обърнете внимание при подписване на договор за франчайзинг.
  1. Какви са задълженията за вас (като франчайзополучател) и какви задължения има франчайзодателя. Обърнете внимание какво включва франчайз пакета и по-специално дали фирмата - майка предоставя обучения, тренинги на служителите, дали пакета включва реклама и как можете да се възползвате от търговската марка, под която ще развивате дейността си.
  2. Какъв контрол ще оказва франчайзодателя върху дейността ви и дали сте задължени да следвате стриктно управленческия модел на фирмата - майка.
  3. Дали франчайзодателя ви гарантира изключителните права за вашия град или регион или не.
  4. Финанси. Покупката на франчайз изисква да заплатите определена първоначална сума, която се нарича франчайзингова такса и това си е в реда на нещата. Обърнете внимание обаче какви са изискванията за плащанията след подписване на договора. Има вариант франчайзодателя да изисква плащане на месечна такса в определен размер, но е възможно да изисква плащане на определен процент от оборота, който правите през месеца.
  5. Срокът, за който подписвате договора за покупка на франчайз също е много важен. Обикновено срокът, за който се сключват подобни договори е от 5 години, но това не е задължително и е възможно вашият франчайзодател да работи с други срокове.
  6. Преди да подпишете се информирайте внимателно в договора има ли опция за преподписване или анулиране и при какви условия може да стане това.
Бъдете внимателни както при избора на франчайзодател, така и при подписването на договора. За да сте спокойни, че всичко ще е наред, нашият съвет е да се доверите на фирми, които предлагат консултантски услуги в областта на франчайзинга и които ще бъдат до вас по време на целия процес на покупката и могат да ви дадат ценни съвети при подписването на договора.

Вижте по-подробна информация на www.investpoint.bg – франчайзинг от Инвест Пойнт България.
Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger