Кафето може да подобри паметта

Кафето може да подобри паметта, да ни разсъни и да ни направи по-концентрирани. Когато се прекали, обаче, кофеинът може да причини мускулен тремор и главоболие. Медицинският термин тремор представлява треперене и други бързи, в известна степен ритмични, неволеви свивания и отпускания на група мускули.

Треморът е най-честото от всички неволеви движения и може да порази торса, ръцете, краката, главата, лицето, гласните струни. У някои хора треморът е симптом за друго неврологично заболяване, но иначе може да се наблюдава и при иначе здрави хора.

Учени от университета Джонс Хопкинс установили, че кофеинът подобрява паметта, като преобразува краткосрочните спомени в дългосрочен план. Тремор е медицински термин за треперене и други бързи, в известна степен ритмични, неволеви свивания и отпускания на група мускули. Треморът е най-честото от всички неволеви движения и може да порази торса, ръцете, краката, главата, лицето, гласните струни.

У някои хора треморът е симптом за друго неврологично заболяване, но иначе може да се наблюдава и при иначе здрави хора. До този извод стигнали изследователите, след като направили експеримент с повече от 150 доброволци, на които били представени серия от изображения. В продължение на експеримента участниците били разделени на две групи.

Едната група получила 200 милиграма кофеин, а другата група – плацебо. След ден експериментът бил повторен, като този път старите снимки били разбъркани с нови, като основна цел било да се направи разграничение между старите и нови. Резултатите показали, че само тези, които усвоили кофеин са били способни да идентифицират приликата между изображенията, което е доказателство, че малкото количество кофеин помага на паметта.

Естествено, изключително важно е дозата да не се прекалява. Експерти препоръчват едно, най-много две кафета дневно. Ако все пак обичате да пийвате повече кафе, то задължително след второто ползвайте безкофеиново. Вече знаете дневната норма, а над 300 милиграма може да доведе дори до мускулен тремор и главоболие . За ориентир 200 милиграма - това са две експресо кафета, а 300 – три. Когато пиете кафето, може да го съчетаете със сок или вода, като по този начин човешкият организъм по-лесно разгражда кофеинът и това не води до евентуални тежки последици.

Почти няма българин, който да не обича сутрешното си кафе. То ни прави по-бодри, по-дейни, но прекалената консумация крие редица проблеми.
Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger