Каква е основната причина за ХОББ?

ХОББ е често срещано хронично заболяване на белите дробове, което може да се дължи на тютюнопушене, лошо качество на въздуха или продължително излагане на дразнители. Въпреки че точната причина за ХОББ остава неясна

Каква е основната причина за ХОББ?


В днешната статия, са изброени няколко често срещани причини. Пушенето на цигари е най-честата причина за ХОББ, но и други фактори са отговорни за развитието на заболяването. Ако искате да научите повече и по-подробна информация за състоянието, може да разгледате следаната страница: https://azcare.bg/belodrobni-zabolyavaniya/xobb

Пушене на цигари

Пушене на цигари

ХОББ е сериозно заболяване на белите дробове, което води до стесняване и запушване на дихателните пътища в белите дробове. Хората с ХОББ имат по-лоша белодробна функция и са изложени на по-висок риск от други здравословни състояния, като например сърдечни заболявания. Една от основните причини за ХОББ е тютюнопушенето. Въпреки че не всеки пушач ще го развие, много хора с дълга история на пушене ще развият белодробни проблеми, които могат да бъдат погрешно приети за ХОББ, докато не бъдат подложени на по-задълбочена оценка.

Дефицит на ААТ

Ако се притеснявате, че може да имате това заболяване, трябва да посетите лекар възможно най-скоро. Това е сериозно заболяване и може да се наложи да се подложите на редица изследвания, преди да ви бъде поставена диагноза. Тези тестове ще проверят дали имате нарушени гени или ниско ниво на протеина ААТ в кръвта. Вашият лекар ще провери и за евентуално увреждане на черния ви дроб. Възможно е допълнително да препоръча определено лечение, за да забавите развитието на заболяването.

Лошо качество на въздуха

Лошо качество на въздуха

Тъй като замърсяването на въздуха е свързано с ХОББ, важно е да следите качеството на въздуха у дома си. Основната причина за за развиването на проблема е пасивното пушене, но и други фактори, включително лошото качество на въздуха в дома ви, могат да доведат до заболяването. Други рискови фактори за ХОББ са генетиката и респираторните инфекции. Най-добрият начин да предотвратите ХОББ е да откажете цигарите и да почистите въздуха в дома си. Това обаче не става лесно. Трябва също така да сте наясно с признаците на ХОББ, което може да ви помогне да се справите със заболяването.

Дългосрочно излагане на дразнители

Дългосрочното излагане на дразнители, като тютюнев дим и горивни изпарения в лошо проветрен дом, са основните причини за ХОББ. Въпреки това не всички хора, които пушат, развиват ХОББ. Много хора, които пушат много, може да не проявят никакви признаци на ХОББ, докато не остареят. Други хора могат да бъдат изложени на химически изпарения или прах и въпреки това да са безсимптомни.

Симптоми

Някои от симптомите на ХОББ включват недостиг на въздух, затруднено дишане в покой и затруднено ходене по стълби. Ако забележите тези симптоми, трябва незабавно да посетите Вашия лекар. Симптомите могат да се влошат и без медицинско лечение, а понякога се появяват внезапно. При някои хора обаче няма предупредителни признаци, че имат ХОББ.

Лечение

Лечение на ХОББ

ХОББ е хронично белодробно заболяване, което се характеризира с подута и възпалена лигавица на дихателните пътища. Това възпаление причинява повишено производство на слуз и може да доведе до развитие на слузни тапи. Въпреки че причината за ХОББ не е напълно изяснена, има много фактори, които допринасят за развитието ѝ. Сред тях са замърсяването на въздуха и професионалните експозиции. Генетиката също може да играе роля.


Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger