Мястото на рекламата в комуникационната политика на фирмата


Същност и функции на съвременната реклама


В средата на 60-те в България навлиза кинорекламата с фирмите Сингер и Филипс. През края 30-те години започва излъчването на първите радио програми, в които присъстват неотменно и рекламни афиши. По това време е създаден съюз на работещите в радиото, наречен “родно радио”. През 40-те рекламата има голям подем, като видни общественици, художници и поети започват да работят в тази сфера. След ВСВ дефицитът на стоки води до упадък на рекламата, а и концепцията за централизирано планиране влияе негативно върху развитието й. През 1947 г. се възстановява Пловдивският международен моторен панаир. През 1958 г. се създава първото държавно рекламно предприятие ‘Разгласа”, по-късно преминава към министерството на вътрешната търговия и услугите. По-късно се създава предприятието “Булгарреклама” към МВТ. То е отделна юридическа фирма за рекламиране в България и чужбина на българските организации, правене на панаири и т.н. Сега в България функционират около 30 рекламни агенции и фирми. Може да се каже, че в социализма развитие не са отчитани многостранните информационни, икономически, етнически, психологически и социални функции на рекламата.
            След промените рекламата започва да се разглежда като един от основните елементи на маркетинга. Рекламата се превръща в част от дейността на търговските, транспортните, производствените, банковите, застрахователните и всички други видове огранизации.

            Един от бащите на рекламата – Клод Хопкинс казва: “Рекламата е умноженото умение да се продава. Тя може да призовава хиляди”. Мощно оръжие на маркетолозите, затова вече е широко разпространена и у нас.
            Според Американската асоциация по маркетинг казва: “Рекламата е всяка форма на налично представяне и лансиране на идеи, стоки и услуги, заплащани от точно определен източник”.
            На конкурс, проведен от сп.”Адвъртайзинг Ейдж”, за определение на реклама се казва: “Рекламата е печатно, ръкописно, устно или графично осведомяване за лица, стока, услуга или обществено движение, изхождащо от рекламодателя и е заплащано от него, с цел увеличаване клиентелата, получаване на гласове и т.н.

Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger