Играчки с азбука и как те влияят на развитието на децата




Колкото по-рано децата са обградени от символите, знаците на своята култура, толкова по-бързо те ще се научат да ги разпознават и да ги използват. Какво по-хубаво от това, едно дето още преди да е тръгнало на училище да разпознава буквите от българската азбука и така постепенно да се научи да ги ползва по предназначение.


Добра новина


Първата добра новина в тази посока идва от учените по света, които са установили, че радостта и любопитството на децата към азбуката е универсално. Редно е обаче да направим разграничение. Има разлика между игрите и играчките, които спомагат да се научат буквите. Игрите са свързани конкретно с общуване и не е задължително да включват играчки. Докато самите играчки присъстват чисто физически в образа на всяка буква от азбуката.

Когато имате играчки азбука, можете да започнете да играете игри с тях


 Започва се с най-елементарните: посочете буквата на мама, на тате, на братче или сестриче, и така постепенно с месеците и годините докато стигнете до срички и думички. Най-малкото за тези години с образователни детски игри, децата ще разпознават всяка буква от азбуката.

За по-големите деца


За децата, които са вече първи и втори клас, може да се прилагат и играчки от типа игри с думи, които да упражняват наученото слово в училище. Обикновено при такива игри буквите са по-малки, така че те не са подходящи за по-малки деца. Друг индиректен начин е да четете много книжки на малките като ги разлиствате заедно с тях, за да може децата хем да чуват словото, хем да виждат постоянно буквите изписани пред тях.

Не са един или два начините децата да започнат да изучават буквите от азбуката на майчиния си език. Буквите направени като играчки са само един от тях. Отговорност е на родителите да не спират да занимават децата точно с такива играчки, игри, книжки за деца и песнички, които да развиват словото у децата, за да може когато тръгнат на училище да започнат усвояването на материала по много по-бърз и приятен за тях начин.



Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger