Гражданското общество - свободи и задължения


Европейският икономически и социален комитет изследва значенията и последствията от гражданството. В гражданското общество всеки има права и отговорности. Тези свободи и задължения са регламентирани в общовалидни, хуманни и справедливи норми. Липсата на легитимност на тези норми би довело това общество да квази-общност. Гражданството е душата на една общност, защото това е знак, че хората живеят и работят, всъщност заедно. Така че, за да вземе активно участие в обществото, независимо дали в местно, национално или световно равнище, хората имат нужда от финансова подкрепа.

 За да бъде завършената личност активна, то тя трябва да получи кредит, било то, за да открие свой малък бизнес, да развие вече открито предприятие като внедри нови машини и иновации или повиши чрез професионални курсове нивото на компетенция на своите работници и служители, да продължи да учи през целия живот. За тези стъпки, всеки човек се нуждае от материален аспект, който да му даде реален шанс да прави това, което желае, за да бъде полезен на обществото. За това ЕС постави като една от основните си 4 цели в плана за излизане от кризата, интелигентен растеж и постигане на стабилност, именно улеснените кредити. Кредитът е средство за социално участие. То е улеснено и условията му за получаване са облекчени до минимална степен от политиките на Европейската комисия ЕК, за да може всеки човек да има равен шанс да бъде активен гражданин на Евросъюза.

Договорът от Маастрихт определя гражданството на всеки един от нас, живеещ на територията на Евросъюза като възможност да се подчертае значението на ангажимента на отговорност на активните граждани в демократичния процес на общност, и то на всички нива. От 1993 г. насам, различни механизми са били въведени, за да се насърчи повече демокрацията на участието, за да се даде възможност на гражданите на ЕС, да имат по-голямо чувство за принадлежност към Съюза. Най-съществените от тях е инициатива Гражданин на Европа, чрез която гражданите може да привлекат вниманието на Европейската комисия по конкретни въпроси, като съберат най-малко един милион подписа от значителен брой държави членове. Една от характеристиките на гражданството на ЕС е нейната транснационална природа. Тя представлява наднационална и чувство за принадлежност в европейското политическо пространство сред гражданите, които заедно споделят чувството, че са европейци. Защо гражданство? Едно общество се основава на принципа, че всеки прави от своя страна това, което може, за работят нещата добре.
Нашите общества все повече и повече се превръщат в индивидуалистични, но гражданството доказва, че солидарността и участието в общността, дават възможност за неговия растеж. Така да се каже, представляватват стълбовете, които поддържат цялата структура. Правата на свободно съществуващия трафик в ЕС се фокусира върху по-активното гражданство и гражданското участие. Счита се, че основната цел на обединена Европа трябва да бъде активното гражданство и гражданското участие. Инициативи, предприети за насърчаване на гражданството, следва да насърчават граждани въз основа на качеството на информацията, за да участват активно и по приобщаващ начин за европейската интеграция в политическия и социалния живот. Европейските мерки в тази насока трябва да са насочени към широката гама от различни нужди, които съществуват в обществото, като равни възможности и борба с дискриминация, като се обръща специално внимание на хората в неравностойно положение. Гражданството, също така гарантира, че всеки знае своите права и задължения, както и че винаги е в състояние на готовност да работи за благото на обществото, да се променя и да учи през целия живот. Така може да се изгради по-динамично и по-добро общество с по-добро бъдеще.

Хората, които припознават тази цел за своя мисия участват в поредица от конференции, изслушвания и събития "Отворено пространство", както в Брюксел, така и встраните – членки на ЕС, за да информират европейците в целия ЕС за правата и възможностите, присъщи на гражданството на ЕС и да ги насърчат да участват в граждански форуми, политики и въпроси в рамките на ЕС. Тези събития илюстрират какво е гражданство. Те онагледяват, посредством различни модули какво е гражданство, показващи икономически, социални, политически и културни измерения на устойчивото и отговорно гражданство в Европейския съюз. Но, разбира се, гражданството се простира далеч отвъд това, което можем да видим на своите дъски. То е непрекъснато откритие... Какво е гражданство? Гражданството е официален статут, че хората, които отговарят на няколко изисквания, като чувство за принадлежност, което ги обединява, тъй като те са живеещи в една общност. Гражданството показва, че една личност е член на една общност. В това общество заедно хората са изобретили и спазват общи правила и норми, гарантиращи им техните права и свободи, но и регламентиращи техните отговорности. Въпреки това, считаме, че гражданството има следните компоненти – интеграция, отношение, управление, култура, солидарност, образование, кохезия, отговорност, демокрация, задължение, експозиция. Достатъчно ли сме помъдряли, за да бъдем отговорни, европейски граждани?

Отговорен европейски гражданин е човек, който:
 • използва активно гражданството си и реализира гражданското си участие. • притежава и развива своите лъжностни познания, умения, качества и навици.
• е информиран и използва винаги своите права. • живее и мисли за това как да предпази планетата в екологичен аспект.
• има уменията и познанията за живот в общността.
 • умее да бъде отговорен европейски гражданин.
• опитва се да реализира отговорен бизнес.
• мисли глобално, действай локално.

Това ни кара да се замислим над въпроса: дали огромните права и предизвикателства, които ни дава от една страна Европейската общност с нейните закони и правила, а от друга страна това, че живеем в цифровата ера ни дава шанс бързо лесно и безпроблемно с няколко кликвания върху мишката на компютъра да можем да направим реалност, неща, за които до скоро сме могли само да мечтаем. Тук идва въпроса дали оценяваме голямата сила и власт, която сме получили, къде по наше желание и с нашата воля, къде малко случайно.
Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger