Минимализъм в баня

Все повече се наблюдава явлението богатите и интелигентни хора да избират минимализма. Защо? Какво толкова има в този минимализъм? Защо толкова ни впечатлява? Това се дължи на неговата сдържаност и овладяност. Но най-вече е необходимо да се изкаже, че минимализмът успява да постигне нещо, което нищо друго не може. Минимализмът достига
съвършенството. Замислете се. Най-мъдрите и най-извисените в духовно отношение хора винаги са предпочитали простичката форма и минималистичния изказ, без претрупаност, без шикозност. И тук можем да тръгнем от писатели като Хемингуей, Ремарк и Селинджър, японската стихотворна форма хайку до другите сфери на изкуството – скулптурата (Роден), дизайна (още от древна Гърция), музиката (Арво Парт и Ерик Сати), изобразителното изкуство (Пикасо, Матис и Ротко) и т.н.

 Всички те изразяват в своето изкуство известен минимализъм – при едни по-голям, при други – по-малък. Така че всички сфери на изкуството ни казват, че минимализмът е правилното решение. За това не бива да имате колебания дали да си осъществите минимализъм в своята баня, което да ви постави в едно ново равнище.

 Минимализмът е духовно преживяване. То ще превърне банята в храм, в нещо по-близо до бога, в нещо истинско, в нещо чудотворно, което ще ви очиства. В нормалните бани хора се очистват външно, очистват се повърхност, но е вътрешно, но не и душевно. Така с този минимализъм във вашата баня ще можете да изградите такава атмосфера, че освен външното очистване, ще можете да осъществите и вътрешно такова, един вид душевно. Минимализмът в дизайна за една баня би се изразил в плавни, прекъсващи се повърхности, един вид скулптурни линии, а също така и целенасочено излишество на каквито и да било орнаменти, тоест достигане на опростеност и трансценденталност. Осветителните тела трябва освен да бъдат наглед хубави, а и занижени. Наличието на малко аксесоари в жилищното пространство в повечето случаи се изразява в органични меки и памучни кърпички, а също така и в непреки източници на светлина.

Източник: http://bania24.com/ 
Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger