Дизайн на лого, уникален и функционален



Дизайн на лого и изработка на лого са двете страни на една и съща монета. Доколко дизайна надделява над изработката и обратното не се измерва в цифри, нито пък едното е много по-важно от другото. За да е едно лого уникално и функционално обаче, като само така то е оправдано и пълноценно, то трябва да е равни части логика на дизайна, креативност на изработката и баланс на средствата постигащи това.

Тъй, като в съвременния дизайн логиката е на ново равнище от развитието си, то думите символ и знак силно черпят от смисълът си и определят едно лого. За да избягат от капана на буквалното, много дизайнери на лога прибягват до символиката, знаковото значение на предметите и буквите, както и съвсем отвлечените и абстрактни форми. В това няма нищо лошо, стига да не се прави самоцелно и без въплътена ясна идея за въздействие. Дизайн на лого е уникален и функционален, когато следните параметри са налице при изработка на фирмено лого.

1.      Добро проучване, множество скици и извод на главна идея – фирмата си има определени характеристики, лице и идентичност. Тези параметри са налице, но ако не бъдат взети под внимание те стават просто информация. Необходимо е тази идентичност да бъде облечена и вкарана в рамките на графичното и знаково изображение, без да е прекалено усложнена, но и да казва всичко онова, което фирмата трябва да каже. Такава компилация от много образи и послания не се постига с една скица, дори при гениалните творци. Затова, колкото повече скици са натрупани, толкова по-ясно става каква е главната идея и как да я изразим!

2.      Техническа грамотност и креативност в баланс – логото и дизайн на лого, като знак, символ, семантика и семиотика са чисто технически понятия, както и растерни, и графични изображения – ако те не са добре разпознати и разчетени. Едно лого е добре да бъде педантично в техническата си изработка, за да е функционално, но пък от друга страна креативността не бива да бъде загърбена. Така от простата скица на ръка, до техническото изчертаване в програмата, логото е обект на баланс между креативност и технически умения.

3.      Форма, цвят, шрифт и логика на едно място - дизайн на лого се основава на цвета, на черно-бялото, на кръга, квадрата или буквата-символ. Този дизайн може да носи послание, мощно и запомнящо се, а може и да е значително кух. Всичко изброено до тук са графични средства на дизайна и сами по себе си не означават нищо. Но когато тези средства са впрегнати да изразят една същност, едно послание и да дадат живот на едно лице, то те са всичко в бизнеса и много точно го определят.

4.      Консултативното на преден план и един добър тон на разговора -  всъщност много дизайнери и поръчители на фирмени лога мислят, че създаването на едно лого е едностранен процес. Съвсем не е така, обаче. Дизайн на лого се прави от фирмата и дизайнера, за клиентите и с цел реклама, която да даде началото на една марка. Също е препоръчителна реклама в Google при стартиране на бизнес без значение дали е онлайн или офлайн. Ако дизайнера не се консултира с фирмата и фирмата не смята за нужно да участва в процеса по създаване на логото, то нишката се къса някъде по пътя и изработката на лого е някак си машинална. Обмяната на идеи и опит между двете страни, винаги ражда добри резултати, така че добрият тон на разговора в случая е необходим.


5.      Глобално мислене – ако една фирма не гледа на бизнеса си глобално днес, то тя не иска развитие. Така е и с дизайна на лого, ако той не е мащабен и глобален, след време ще отшуми. Като лице на бизнес, логото трябва да е безсмъртно и да не следва краткотрайни явления и тенденции. Затова глобалното мислене е определящо в един непреходен дизайн на лого и в един бизнес устремен напред.
Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger