Защо е важна финансовата стабилност?

Финанси и кредити




Финансовата стабилност може да се определи като "състояние, при което финансовата система не е нестабилна". Тя може да означава и състояние, при което трите компонента на финансовата система - финансовите институции, финансовите пазари и финансовата инфраструктура - са стабилни.

"Стабилност на финансовите институции" се отнася до състояние, при което отделните финансови институции са достатъчно стабилни, за да изпълняват адекватно функциите си на финансови посредници, без да получават помощ от външни институции, включително от правителството.

"Стабилност на финансовите пазари" означава състояние, при което няма съществени смущения в пазарните транзакции, без значителни отклонения на цените на финансовите активи от основните икономически показатели, което позволява на икономическите агенти да набират и оперират с финансови средства с доверие.

"Стабилност на финансовата инфраструктура" означава състояние, при което финансовата система е добре структурирана, за да се осигури гладкото функциониране на пазарната дисциплина, а мрежата за финансова сигурност и системата за разплащания и сетълмент функционират ефективно.

Финансовата стабилност може да бъде дефинирана по-широко като "състояние, при което финансовата система може да улеснява безпроблемно реалните икономически дейности и е способна да преодолява финансовите дисбаланси, възникващи в резултат на шокове".

Финансовата стабилност е важно условие не само за ценовата стабилност, която е цел на политиката на централната банка, но и за здравословното развитие на икономиката. Това е така, защото финансовата нестабилност води до големи разходи за икономиката, тъй като се увеличава колебливостта на ценовите променливи на финансовите пазари и финансовите институции или корпорации могат да фалират. Освен това в такъв момент икономическото развитие може да бъде ограничено, тъй като икономическите агенти се затрудняват да вземат рационални решения и ефективността на разпределението на ресурсите намалява.

От 80-те години на миналия век насам много страни по света постигнаха положителните ефекти от бързия растеж на финансовата индустрия благодарение на напредъка на финансовата либерализация. Същевременно обаче те преживяха и периоди на драматично забавяне на икономическия растеж поради големи икономически разходи, произтичащи от финансова нестабилност или финансови кризи.

На този фон много държави започнаха да поставят голям акцент върху финансовата стабилност при провеждането на своите политики. Вниманието, което се отделя на финансовата стабилност, нараства, тъй като напоследък се появиха нови фактори, които могат да предизвикат финансова нестабилност, включително засилването на връзките между финансовите сектори на държавите и бурното развитие на сложни финансови инструменти.

Банката определя стабилността на финансовата система като усилие на Банката, насочено към насърчаване на развитието на стабилни и добре управлявани банкови и други финансови институции, както и към насърчаване на развитието на ефективни и добре функциониращи финансови пазари.

Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger