Тайната на Дама с хермелин от Леонардо да Винчи

 



 

Миланският херцог Лудовико Сфорца поръчва този портрет. В него Леонардо изобразява 16-годишната любовница на Сфорца Секлия Галерани. Тя наднича надясно, сякаш вниманието й е привлечено от нещо, което се случва точно извън рамката на картината. Тя има вид на уравновесена, състояние в пряка опозиция с възрастта й. Усмивката, леко смирителна, сякаш подсказва увереността й в позицията й в Двора и знанието за силата на красотата й. Тя държи хермелин, носител на козината, използвана в герба на Сфорца, който е добавен по-късно към портрета по желание на субекта. Парадоксът на хермелина е, че той също е символ на чистота, прегърнат от млада жена, плячка на чувствените нужди на по-възрастен мъж в една много шовинистична епоха. Но други тълкувания предполагат, че хермелинът е представителен за верността на Сесилия към херцога.


 


Гениалността на Леонардо в тази работа беше в улавянето на сложна емоционалност чрез поглед и страничен жест, нетрадиционни за портрета. Неговото изследване на човешкото тяло и неговото движение позволи това точно улавяне на израза, наситено с фини оттенъци, които интригуват зрителя и го канят в интимния свят на неговия обект. Неговата реалистична непосредственост завладя публиката. Както каза изкуствоведът Сам Лейт: „Погледнете картината наистина добре и отблизо и ще видите, че тя наистина има дъха на живот в себе си... просто разсеяна от шум, уловена в жив момент. "


 


Колкото и да е странно, дамата с хермелин намира необичаен култ в съвременното общество. Това е едно от визуалните вдъхновения за концепцията на Филип Пулман за демони в книгите His Dark Materials (1995-2000). Той също така е вдъхновил герои във филми, научна фантастика и видео игри.


 

Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger