Как да защитим надеждно своите лаптопи

За много хора лаптопът е вещ, която е неизменно с тях също като портфейла и телефона им. Крадците с удоволствие крадат изброените вещи, защото за тях това са бързи пари. Когато някой бъде обран, неудобствата, които изпитва го карат да се чувства виновен, защото не е мислил навреме как да опази нещата си. Ако при кражба на телефон, той лесно може да се проследи от оператора, то за лаптопите си трябва да се погрижим сами чрез различни способи за защита от кражба.  
 Единият е просто механичен - продават се специални заключващи устройства - всички съвременни лаптопи имат вход, в който да се постави накрайникът на устройството, а другият му край се заключва на подходящо място в стаята - маса, стол, легло, всичко, което има отвор, през който да се промуши кабела. Механичното устройство е от полза, когато оставяме лаптопа си в несигурна квартира на морето, в хотелска стая и в много други ситуации. Все пак, крадецът, влязъл в стаята ви не разполага с много време и ще изостави вещ, която е закрепена здраво и не може да бъде освободена без ключ. За хора, които правят презентации на продукти на панаирно изложение или други места, пълни с хора, механичното заключване е особено необходимо. Охраната на тези обекти често се изумява от наглостта на крадците, които дебнат лаптопа ви да остане за минута без надзор и да го грабнат.
 Вторият начин за защита е софтуерен. Някои специализирани лаптопи, създадени за съхранение на ценни данни фабрично се оборудват с GPS проследяващи модули, за да бъдат открити, в случай на кражба. За обикновените потребители, такива екстри няма и затова те сами трябва да инсталират подходящ софтуер на лаптопа си. Има програми, които след инсталирането са напълно незабележими и работят ненатрапчиво. Крадците няма да усетят, че лаптопа се проследява и не само това. Чрез контролния панел на програмата, потребителят може да се изпълнява множество процеси - да изтегли данни от откраднатия лаптоп, а също и да ги изтрие, ако не трябва да попадат пред чужди очи. За нещастие на крадците, програмата незабележимо включва микрофон и камера и така снимката на крадеца ще попадне веднага в ръцете на органите на реда. Проследяващи програми от този тип има доста, просто всеки трябва да потърси в мрежата и да избере най-подходящата за себе си.
 Много хора считат, че нямат кой знае какво да крият в компютъра си. Всъщност, всеки има своите тайни, дори и малките деца. За мениджърите на фирми, които трябва да пазят важна корпоративна информация, за адвокати, които съхраняват делата на клиентите си, за лекари, които трябва да крият тайните на пациентите си, защитата на информацията е особено важна. Затова има програми за криптиране на данните, например като напълно безплатната True Crypt. Софтуерни продукти от този тип има много видове, просто всеки трябва да избере това, което му е най-удобно в ежедневната работа. Предимството - никой не би могъл да проникне в тайните ви файлове, освен ако няма парола, а паролата естествено, ще си я знаете само вие.
Сподели статията :
'
 

+ коментара + 1 коментара

17 декември 2012 г. в 23:52

Моят лаптоп е постоянно с мен и не го оставям дори за 1 минутка. Не знам какво щях да правя, ако не е той.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger