Какви зимни гуми да изберем?

winter tires

Колкото и да не ни се иска, е ясно, че времето на летните гуми свърши. От утре  официално започват да се редуват минусови температури и дъждове. При тези обстоятелства няма да се изненадаме, ако сутрините са заледени. Въпросът не е дали да сложим зимни гуми или не, а какви да са те. Логично при това положение идва следващият въпрос: Какви зимини гуми да си сложим на колата?
 Много хора слагат гумите без да се интересуват какви са и за какви условия са. Важно е просто да са евтини. Други купуват гуми втора употреба без да ги оглеждат много много, пак поради причината в цената. Трети купуват гумите, все едно пазаруват в мола. Т.е. само защото са с надпис на известна марка. Пак без да се интересуват от показателите им и за какви пътни условия са създадени.
 Моят съвет към вас е да помислите какви гуми точно ще ви свършат работа на вас, и тогава да купувате. Съветвам ви, да не се нахвърляте на зимни гуми създадени специално за сняг, които на сух и студен асфалт не стават за нищо. В България рядко снегът се задържа на пътното платно повече от няколко дни (дори и миналата дълга и тежка зима), в повечето време е сух студен асфалт, леко заледяване или вода и киша. Мое мнение е, че автомобилни гуми специално за сняг не са най-удачните за пътните условия в България. По скоро търсете гуми, които имат по-голяма способност за изхвърляне на вода и киша, за да не се получва водна възглавница под гумата ви. От няколко години има гуми с комбиниран грайфер, т.н. асиметричен грайфер. Те са добър вариант може би.  Докато симетричната шарка на грайфера в зимни (т.е. снежни) условия показва топ-резултати, то на мокра настилка вече не е топ, а на сух асфалт вече е с резултати след асиметричната шарка. Последната следва обратния ред в класирането - на сухо и в мокро е топ, а в снега е по-назад. Важно е, ако се насочите към гуми с асиметричен грайфер да следите те да са с посока. В противен случай се губи смисълът на цялото упражнение.




 Друг признак, на който трябва да обърнете внимание при избора на зимни гуми е от какъв каучук са направени. Зимните гуми трябва да са от мек материал, за да не се втвърдят при зимните температури. Не си купувайте "зимни гуми" от много твърд материал,за да не се окаже, че при студени температури ще станат на камък и ще сте, като на шейна.
 Сигурен съм, че повечето шофьори са си наумили какви да са зимните им гуми тази година, независимо от критерия - марка, цена, предишен опит и т.н. Ще се радвам, ако споделите собствено мнение по въпроса, за да може да се събере повече информация по въпроса и да могат повече хора да се ориентират какви зимни гуми да си купят.
 Съветвам ви да не си купувате гуми втора употреба, или поне гледайте да не са прекалено стари. Не е важно само дали имат грайфер, важно е също така да не е изгорял каучъкът, да са запазили еластичността си и мекотата на материала и т.н. Ако все пак, се насочите към такъв вид покупка, потърсете някой, който може да ви даде поне малко компетентно мнение дали гумите които сте избрали са подходящи за вас.
 Много от хората не знаят дори какво точно означават надписите с цифри и букви на обрда на гумите. Тези надписи крият огромен обем информация за това какво купувате и какво трябва да купите.
 Така например в един надпис от сорта 205/60РR15 100V са посочени:
  1. Ширината на гумата в милиметри. В случая гумата е широка 205мм
  2. Височината на гумата. Тя се определя от производителя, като процентно отношение спрямо ширината на гумата. В случая височината на гумата е 60% от ширината й.
  3. Веднага след това със символ " R" е описан размерът (радиусът) на вътрешния отвор на  гумата. Раадиусът се измерва в инчове или цолове. В случаят гумата се поставя на 15 цолова (инчова) джанта.
  4. Със следващото число е посочен индексът за товароносимост на гумата. Този индекс се разпределя в границите от 65 до 108. Индекс 65 отговаря на товароносимост от 290кг, а индекс 108 съответства на товароносимост 1000кг.
  5. С последния символ "V"в този надпис е показан скоростният индекс на въпросната гума. В случая гумата е предвидена за скорост от 239 км/ч. Различните букви в надписите показват различен скоростен индекс. Символите са: Q – 159 км/ч., R – 170 км/ч., S – 180 км/ч., T – 189 км/ч., H – 210 км/ч., V – 239 км/ч., VR – 210 км/ч., W – 270 км/ч., Y – 300 км/ч., ZR – 339 км/ч.
  6. Друго важно означение е така наречения "DOT". С този параметър е показано в коя седмица на коя година е произведена съответната гума.  На пример DOT 277 означава, че гумата е произведена 27 седмица на 1997 година. DOT 2707 означава, че гумата е произведена 27 седмица на 2007 година.


Надявам се тази статия да ви е полезна. Ще се радвам да дадете свое мнение по въпроса, с цел да се помогне на максимален брой хора да се ориентират правилно при купуване на зимни гуми за своя автомобил. Не забравяйте, че ако някой кара с несполучливи гуми, той застрашава не само себе си, но и околните. Сред околните може да сме и ние, за това ви приканвам дайте своето мнение, ако е компетентно на специалисти ще е още по-добре!
 Пожелавам ви приятно и безпроблемно шофиране тази зима!
Сподели статията :
'
 

+ коментара + 6 коментара

3 ноември 2012 г. в 0:05

Жалко е, че колкото са по-големи гумите, толкова са по-скъпи! Аз карам с 8 гуми и ги въртя, четири летни и четири зимни! Сам си ги сменям! Годишно спестявам по 200 лв :)

11 ноември 2012 г. в 9:14

Добра статия, но ето тука си в грешка:
"Веднага след това със символ " R" е описан размерът (радиусът) на вътрешния отвор на гумата."
R означава, че гумата е радиална. Това е вид конструкция на гумата. Преди години имаше диагонални гуми, не знам дали още се произвеждат. Такива бяха оригиналните гуми на Трабантите.

12 ноември 2012 г. в 14:49

Аз си ползвам мишелинки и съм доволен от тях, верно по-скъпи са, но поне знам, че имам хубава гума и ми дават чувство да не се притеснявам толкова:)

17 ноември 2012 г. в 23:06

Браво! Добра статия. Също така не забравайте и помощните средства като лопати, сняг, сиднджири и т.н.

24 ноември 2014 г. в 11:53

Гумите са един от най-важните компоненти в автомобилът. Все пак те са единствения контакт с пътя.

24 ноември 2014 г. в 14:52

Да, напълно съм съгласен с последния коментар. Има една стара максима, която баща ми, лека му пръст, винаги ми повтаряше. "Колата, може да не върви, но трябва да може да спира!". А както знаем, гумите са основен фактор при спирането на автомобила. Ако гумите нямат добро сцепление с пътя, не само движението ви ще е нестабилно, а и спирането.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger