Ролята на мрежите и покривните материали в земеделието




Земеделието е безспорно трудоемко и отговорно начинание, но благодарение на него, имаме непрекъснато продоволствие и изобилие от хранителни продукти. С появата на нови видове покривни материали, с иновативни технически характеристики, голяма част от селскостопанските операции бяха значително опростени и улеснени.


Новите класове материали, могат да бъдат обединени под общото наименование „геоматериали”. За създаването им се използват съвсем нов вид суровини и модерни технологии, което ги прави по-ефективни в земеделската работа, по-устойчиви на климатични и механични въздействия, а също и по-безопасни за реколтата и околната среда.


Суровини и технологии

Суровините, използвани за производство на мрежи и фолиа за земеделието, са предимно влакна и монофиламенти от стабилизирани полимери – полиестер и полипропилен. Пазарът предлага тъкани и нетъкани геосинтетици, които се различават по начина на производство. Тъканите материи се произвеждат чрез обикновено оплитане на полимерни влакна, докато нетъканите се произвеждат чрез термично свързване или иглопробиване.


Геосинтетичните материали, известни още като агротекстил, са се разпространили в няколко направления на селскостопанската индустрия. Първата, най-известна посока е като мулч, превръщайки се в добра алтернатива на материалите, изработени от естествени влакна, юта и памук.


За разлика от органичните материали, синтетичните агротекстили не подлежат на гниене, а същевременно имат висока якост на опън и добра пропускливост на вода и въздух. Те предпазват растенията от ултравиолетова радиация и са ефективни при борбата с плевелите. Второто направление на използване на геосинтетиката е за дренаж на почвата.


Поради високия коефициент на филтрация, материалите ефективно отделят почвените слоеве и предотвратяват заиляването на дренажните системи. Третото направление е използването на агротекстил като покриващ материал за оранжерии и парници.


Различаващи се в различна степен на пропускане на светлина и плътност, мрежите могат да бъдат както слънцезащитни средства, така и пълноценни покривни материи, които предпазват от неблагоприятни атмосферни фактори - градушка, вятър, сняг. Също така геосинтетичните покрития се използват активно в ландшафтните дейности, където служат за подсилване и предотвратяване на ерозията на почвата.


Къде е най-удобно и лесно да ги намерите?

Чрез своя онлайн магазин, фирма Евроагро предлага продукти, предназначени както за селскостопанската индустрия, така и за частни домашни градини. Фирмата разполага с геосинтетични материали и продукти от тях, включително термо екрани и фолиа, използвани в селското стопанство за защита на дървета и храсти от атмосферните влияния.


Термо екраните, изработени от полиетилен HDPE, произведени от TENAX (Италия), се използват за създаване на оптимален микроклимат за растеж и развитие на растенията. Те ефективно защитават култивираните култури от UV лъчение и допринасят за по-равномерно разпределение на светлината в оранжериите.


Предлаганите от компанията засенчващи мрежи, са също ефективни при оформлението на големи оранжерии и предпазването на дървета и лозя от слънчевите лъчи. Продуктите се предлагат с различна плътност (от 35 до 80 g / m2) и различна степен на засенчване (от 25 до 70 процента).


Това позволява на земеделците лесно да избират продукти, подходящи за решаване на специфични проблеми в селскостопанската индустрия. Мрежите против градушка, произведени в Италия от здрави монофилни нишки, имат висока плътност и могат ефективно да устоят на атмосферните влияния, като в същото време осигуряват добро осветление на оранжериите. Производителят гарантира запазването на техническите им характеристики в продължение на 10-15 години.


Agro Spunbond покритията, направени по технологията на spunbond от полипропиленови нишки, са популярни не само сред фермерите и земеделските стопани, но и сред собствениците на извънградски къщи и вили. Важна характеристика на този нов геоматериал е неговата клетъчна структура, той пропуска добре вода, светлина и въздух, допринасяйки за създаването на оптимални парникови условия, нужни за развитието на културите

Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger