Технологии на електродинамичния и лентов високоговорител




Електродинамичният високоговорител е най-често срещаният тип високоговорител, използван за възпроизвеждане на баси и средни честоти. 

Електродинамичните високоговорители обикновено са монтирани на заграждения. Това е от съществено значение, за да се избегне акустично късо съединение между предната и задната част на мембраната, което би отменило всички басови честоти. Само няколко високоговорителя използват отворен монтаж за мембранния среден диапазон ... освен това с известен успех.

Най-често срещаната кутия е бас-рефлексът. Принципът е същият като бутилката, в която духате, за да имитирате мъглата. Дължината на отвора, неговата площ и вътрешният обем на заграждението определят резонансна честота. Избирайки внимателно тази честота, в точката, в която басовият говорител започва да губи производителност, можете да удължите басовия му отклик с добра октава. Ефективността също се подобрява с 3 dB. След това кривата пада много по-бързо, отколкото при затворено заграждение.


Затворените заграждения имат леко наклонена крива на реакция. Те представят по-хомогенен звук, с по-дълбок бас, но по-слабо присъстващ, отколкото в бас-рефлексните високоговорители.


Можете също да добавите пасивен високоговорител (конус на бас без батерия или магнит) към затворен товар. Това умножава излъчващата повърхност и намалява резонансната честота на цялото. Днес се използва само за субуфери.

Някои високоговорители използват специални натоварвания за подобряване на басовата реакция: безкрайна линия, задни клаксони, двойни резонатори. Трябва да се помни, че всички тези усилия са оправдани, защото позволяват на високоговорителите да работят възможно най-близо до техния теоретичен идеал.

Формата на кутията влияе на вътрешните отражения. Ето защо високоговорителите често имат дълбоки заграждения, за да минимизират влиянието на отраженията върху мембраната, въпреки наличието на вътрешни амортисьори.


Лентовият говорител

Изобретен в края на 20-те години, той наистина няма да бъде разработен до 70-те години с пускането на пазара на ESS високоговорители. Нов патент (Heil) от 1973 г. позволява изграждането на средночестотен говорител с миларна мембрана. Тази технология не се използва широко. Най-големите лентови системи се намират на високоговорителите Magnepan. Тези отлични високоговорители са много скъпи и трудни за захранване поради ниския и нередовен импеданс.


Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger