Какво е психосоматичната медицина



Психосоматичната медицина е област на научни изследвания,в която си взаимодействат  факторите на психологичните знания и физиологичните феномени в общата практика и патогенезата на болестите. В по-широк контекст термина се прилага към философките подходи на грижите за пациентите, като се подчертават психологичните аспекти на медицинските грижи. 

Дефинирането на психосоматичната медицина като направление в клиничната медицина утвърждава цялостният и комплексен подход към човека като душа и тяло през позициите на хуманизма в медицината.

Подчертаването на водещото място на психичният фактор за възникване както на психичните, така и на соматичните болести пренасочва усилията на лекарят от лекуване на заболяването към лекуване на болният.

Използването на термина психосоматика датира от ранните година на XIX век.Той се среща в работите на германският психиатър Джоан Кристиан Хенрих и британският психиатър Джон Чарлс Букнил. Но в много силното развитие на психофизиологията и употребата на нейните специфични термини до 1930 г. рядко се среща думата психосоматика.  Фразата „психосоматична медицина” се въвежда от Феликс Дойч през 1922 г.  Хелене Хайднер Дънбар представя термина и дизайна на тази вече легитимна област на научните изследвания. 

Концепцията душа-тяло от древността потвърждава вярването, че тялото се влияе от външните сили.

В праисторическите имена болестите често са били разбирани като различни дяволски сили или въздействия, а по –късно в страните от юдейско-християнската религия се смятало, че болестите са наказание за грях пред Бога. 

В този период са вярвали в целебните сили на молитвите и различни други религиозни ритуали

Преобръщане към интелектуално осветлените подходи в психосоматичната медицина са дали древните гърци. Взаимодействието душа-тяло в било подчертавано от Хипократ, Аристотел, Платон и Сократ. 

Теодор Браун подчертава, че доктрината на „страстта” е основен компонент на класическите и неокласическите теории, които осветляват взаимоотношенията между емоционалните състояния (гняв, страх, радост, любов) и физическите състояния в този период Хипократ представя древната психосоматичната концепция основаваща се на хуморалната теория. Гален валидизира обстоятелството, че емоциите са важни за патогенезата на болестите. Неокласическите идеи за представени в XVII и XVIII век. и повлияни от медицинските теории на Фиедрих Хофман, Жерами Гаиб, Уилиам Хебърдън, Томас Лиргхт, Томас Фаенс, Роберт Биртон. Много учени приемат, че Реде Декарт да полагането на дуализъм душа-тяло като предхождащ развитието на холистичнитя и интегративният модел на психосоматичните взаимоотношения в еволюцията на модерната медицина. Грижливото реализиране на Декартовите идеи разкрива, че той не е „разцепил” регидно душата от тялото,но Браун предлага, че  независимо от това  отрича интеракцията им.

Декарт допуска по логичен път екстензивна връзка между афектните състояния и психосоматичният материал, за да обясни как много аспекти на афективните състояния са първично психосоматични то разбиране на връзката тяло-душа дава възможност да се обяснят много болести анатомична патология,  целуларна патология, биохимичните механизми на болестите на микробиологията.

Психосоматични концепции в модерната медицина и психиатрия могат да бъдат отнесени към повечето виждания на Фреуд (1910г.),  които полага ролята на психологичните фактори като причина и детерминираност на проявените във вид на конверзионни реакции болести например парализа, психогенна слепота. 

Източник: https://razberi.info

Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger