Необходимост от непрекъснато повишаване на квалификацията и консултиране на специалистите и изискването на пазара на труда

 



За пазар на труда говорим, когато има реално търсене и предлагане на труд и цената на труда се предопределя от съотношението между тях. Изграждането на функциониращ пазар на труда е свързано с редица институционални и политически решения.

Институциите на пазара на труда са организации, звена или физически лица, които свързват под една или друга форма търсещите работа (работодателите) и предлагащите труд (трудоспособните лица). Това са главно публичните институции и преди всичко службите по заетостта (бюрата по труда), но и редица звена, които създават условия за нормално функциониране на пазарите на труда чрез посредничество, обучение и квалификация, информиране и др.

Работната сила (икономическо активното население), която включва лицата на 15 и повече навършени години, които влагат или предлагат своя труд за производството на стоки и услуги, потенциално предопределя предлагането на труд на съответните пазари на труд. С други думи икономически активното население се разделя на две големи съвкупности: на такова, което вече работи и на такова, което няма, но търси работа

 Състоянието на всеки пазар на труда се определя от равнището (коефициент) на икономическа активност, заетост и безработица – общо и по отделни социо-професионални групи от населението.  

    Преходът към пазарна иконимика у нас и глобализационните процеси поставиха сериозни предизвикателства към наличието на образование и на професионална квалификация пред всички възрастови групи над 16 год. Преструктурирането на икономиката, съпровождано от закриването на едни отрасли и дейности, както и от възникването на нови такива, предизвиква освобождаването на големи групи работна сила, чиято пригодност за труд в съвременните производствени условия се оказва неадекватнa. Нарастнаха, както възможностите, така и необходимостта за международно и вътрешно движение на работна сила.  Това се проявява още по-силно при съпоставка с бъдещите изисквания към националната работна сила с оглед присъединителните процеси и развиващата се глобализация. Реформата в образованието като цяло и в частност – в професионалното образование и обучение в България, е поставена пред важна задача – да се осигурят такива условия за професионална подготовка, които да дават възможност за непрекъснато поддържане качеството на работната сила и нейната пригодност за заетост в съответствие с изискванията на пазара на труда и икономиката на знанието. 


Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger