10 неща, които трябва да знаете, за да станете интериорен дизайнер

Получавате ли комплименти за добрия ви вкус при декорирането на дома ви? Обичате ли да пренареждате мебелите и да обновявате стаите в дома си? Ако сте отговорили положително на тези въпроси, то може би кариерата на интериорен дизайнер е точно за Вас. Преди да решите окончателно, дали тази професия е призванието ви, има няколко неща, които трябва да знаете за света на дизайна. Има предизвикателства, пред които интериорните дизайнери се изправят ежедневно - някои от тях могат да ви накарат да се разочаровате, а други - да ви изстрелят на върна на кариерата ви.

Прочетете 10-те неща, които трябва да знаете, преди да станете интериорен дизайнер:

1 Има разлика между декоратори и дизайнери

Има огромна разлика между интериорни декоратори и интериорни дизайнери. Разликата се крие в една дума - Образованието. Буквално всеки може да стане интериорен декоратор. Всеки, които обича да си играе с цветове, платове, текстилни изделия, може да се превърне в декоратор. Просто напечатайте малко визитки и потърсете клиенти. В това естествено няма нищо лошо, но сертификата или дипломата не са за подценяване.

От друга страна интериорния дизайнер трябва да има подходящото образование. Една бакалавърска степен е предпоставка за работа в областта на интериорния дизайн. Искате ли да придобиете квалификация за дизайнер или нямате търпение да се гмурнете в света на декорирането?

2 Имате ли талант?


Може да изглежда очевидно, но за да станете интериорен дизайнер, трябва да имате вроден усет за цветове, пространствени мерки, архитектура и текстил. Въпреки, че получавате безброй комплименти за подредбата на собствения Ви дом, не означава, че сте идеалния интериорен дизайнер, НО със сигурност това е първата стъпка, за да се превърнете в такъв. Най-важното е да следвате страстта си. В крайна сметка, това е нещо, което обичате да правите и няма да ги чувствате като работа или задължение.

3 Интериорният дизайн не е само платове и забавление


Със сигурност платовете за завеси, дамаски, покривки и други играят важна роля в интериора, но има много други задачи пред всеки дизайнер, които не са чак толкова забавни. Всеки интериорен дизайнер трябва да е запознат с историята на дизайна, конструкцията на сградите строителните норми, ергономичност, пространствени концепции, етика, психология, компютърни програми и др. Всички тези умения са необходими, защото интериорните дизайнери работят не само със собствениците на жилища, но и със строители, архитекти, служители в държавната политика,собственици на търговски обекти и много други типове личности. За да се превърнете в успешен дизайнер, трябва да сте добре образовани и запознати с редица външни фактори.

4 Възнаграждението на един интериорен дизайнер

Колко ще печеля? В края на краищата, всеки с добри умения и качествено образование, трябва да си знае цената. Дали ще си струва? Зависи! Статистиката показва, че възнаграждението на един интериорен дизайнер в САЩ е средно 40.630 $ годишно. Естествено в България нещата не са толкова розови, но тази професия предстои да се развива и има голям потенциал в нашата страна. Разбира се, възнаграждението зависи от много фактори - образование, предишен опит, размер на компанията, мястото. Дизайнер, които е нает в мебелна компания най-вероятно ще печели по-малко от такъв, нает в голяма архитектурна компания.

5 Бъдете комуникативни

Попитайте който и да е интериорен дизайнер за клиентите му и той със сигурност ще ви сподели ужасяващи истории. Хората са придирчиви, особено, когато става въпрос за домовете им. Някои клиенти имат ясни виждания и представи за това как искат да изглежда жилището, други си мислят, че знаят какво искат, но когато видят резултата не да доволни и отново имат претенции. Един успешен дизайнер трябва да умее на комуникира с клиентите си, а понякога дори и да им чете мислите. Той трябва да балансира между правилните решения за интериора и желанията на клиентите си. Колкото повече информация имате, толкова по-добре ще си свършите работата. За това не се срамувайте да питате, разпитвате и да изказвате мнение.

6 Направете си портфолио


Една снимка казва хиляди думи. Това определено важи с пълна сила за портфолиото на интериорните дизайнери. Можете с часове да говорите за избора на цветове, платове и мебели, но ако имате визуално доказателство за вашите текущи и минали проекти, то шансът да си спечелите нови клиенти се покачва драстично. Как да започнете? Ако сега завършвате или тепърва започвате да се занимавате с интериорен дизайн и нямате реално завършени проекти, то вероятно ще ви се наложи да работите без възнаграждение за първите си няколко клиента. това може да се окаже най-добрия начин за да си изградите портфолио. Всяко начало е трудно, но с усилия, опит и подходящ маркетинг, можете да се превърнете в успешен професионалист в областта на интериорния дизайн.

7 Конкуренцията

Интериорния дизайн е конкурентен бизнес. Ключът към успеха е да ви забележат. Както вече споменахме портфолиото дава тази възможност. Друг важен фактор е образованието. Колкото повече знаете, толкова по-добре за вас. Помислете за бъдещите тенденции: нарастване на населението, проектиране на жилища за възрастни хора, модерна архитектура, зелен дизайн. Ако сте информирани за модерните тенденции в областта на дизайна, това със сигурност ще ви помогне да преборите конкурентите. Добра идея за да сте в крак с всички новости, е четенето на проектантски публикации, общуване с колеги дизайнери и посещаване на лекции, свързани с темата. когато конкуренцията е голяма, трябва да работим усилено, за ни забележат и да стигнем до върха.

8 Виртуалните дизайнери имат възможности

Когато хората наемат дизайнер, те трябва да знаят, че той може да бъде от всяка точка на света. Да, дизайнерите могат да текекомуникират също! Благодарение на всички съвременни технологии, пред дизайнерите се открива един нов свят на интериорния дизайн. Има много безплатни програми за интериорен дизайн, които са достъпни за всички. Интериорни дизайнери, разполагат с професионален софтуер и най-важното - знаят как да работят с него. Освен всичко това, много от текстилните компании, предлагат отстъпки на дизайнерите, с които работят, като по този начин, позволяват на интериорния дизайнер да получи висококачествени стоки на по-изгодни цени.

9 Трябва да сте запознати с местните закони и кодекси

Да сте запознати със строителните норми, закони и архитектурни изисквания дава огромно предимство на интериорния дизайнер през декоратора. Всички тези неща можете да научите в университета. Дори да ви изглеждат скучни и ненужни неща като водопроводни кодове, електрически мрежи, натоварване на носещите стени, по-добре е никога да не ви потрябват и да ги знаете, отколкото веднъж да ви потрябват и да се провалите.

10 Не става въпрос за вашия стил, а за този на клиента


Дизайнерите могат да предложат на своите клиенти широк спектър от стилове дизайн за избор, но важното е да запомните, че работа на клиента е да избере на кой стил да се спре. Погрешно е схващането, че само защото дизайнера има добър вкус, той трябва да подцени този на клиенти си. Работата се състои в това, да насочите клиентите си към правилния избор на интериор, като същевременно им позволи да изразят всички свои предпочитания. Вие може да работите като интериорен дизайнер много години и никога да не проектирате къща, която отговаря на вашите лични вкусове. Точно за това става дума - стила на клиентите е на първо място.

След като прочетохте всички плюсове и минуси на кариерата в областта на интериорния дизайн, какво мислите? Това ли е професията, която искате да практикувате?
Ако крайното ви решение е да се занимавате сериозно с това, то не забравяйте всичко споменато по-горе. Дизайнерите трябва да работят усилено; да получат правилното образование; да се приспособят за работа с различни типове хора; да бъдат гъвкави в своите дизайнерски решения; да бъдат запознати със строителните норми и закони. Пазарът може да бъде конкурентен, но с упорит труд и звездно портфолио, можете да се превърнете в успешен интериорен дизайнер.

Мечтаете ли да станете интериорен дизайнер?
Сподели статията :
'
 

+ коментара + 2 коментара

10 декември 2014 г. в 17:46

Полезна информация!!!!

12 декември 2014 г. в 16:46

доста добро!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger