Защо се задрудняваме, когато казваме „Не!“

Без значение дали „Да“ или „Не“ е вашият отговор и в двата случая, то все пак показва вашият избор. Тук си задаваме въпроса, защо се затруднявам толкова много да кажа „Не!“?
Това е така, защото много често се притесняваме от човека, с който водим дискусията. Много често този човек може да бъде шефа ни, началника или просто човек, който не можем да разсърдим и винаги се съглясяваме с негото мнение.

Страхът от възможни негативни последствия след нашият отговор ни спира, да кажем истинското си мнение по даден въпрос или тема. В други случаи пък започваме да мислим неща като: Какво ще помисли, ако му кажа „Не“, Ще ми се разсърди ли, ако му откажа? Той е много добър човек, как да му кажа „Не“ и т.н.

Притеснявате се, че няма да изглеждате добри, когато кажете твърдо „Не!“? Ако вие не се притеснявате, знаете какво искате и по какъв начин да го кажете на човека отсреща, не би трябвало да имате проблеми.

Реално вие може да се отнасяте винаги добре със всички, но много често хората знаят тази ваша слаба страна и разбира се го ползват като коз в играта. Този проблем може да го разрешите като предварително се подготвите да кажете „Не“. Но първо трябва да сте наясно, какво наистина искате.

Като цяло определете на кого можете да отказавте и на кого не. Психолозите съветват да направите това с елементарни подръчни материали като лист и химикалка. Запишете си хората, на които не може да отказвате, дали са приятели, майка, баща, роднини, съпруг/а и т.н. Започнете да обмисляте по-какъв начин бихте представили своят избор, а не техният.

Това по-скоро е едно предварително упражнение за мозъка и подготовка за възможните ситуации.

Ако сте харесали статията, вижте един 100% интересен блог.... или може би безинтересен. :)
Сподели статията :
'
 

+ коментара + 1 коментара

14 май 2013 г. в 11:15

Затрудняваме се, защото в повечето случаи не ни се иска да кажем "НЕ", поне при мен е така.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger