Какъв е правилният начин за провеждане на семинари?

1) Как да се подготвим за семинара?

Преди всичко трябва да опознаете себе си и да определите гледната точка от която може да впечатлите присъстващите на срещата. Дали ще го направите със външния си вид, презентацията или с умението да убеждавате и комуникирате. След като анализирате себе си, идва ред на аудиторията. Определете: Какво ще разказвате на присъствашите? На кого ще го разкажете? В какъв сфера работят? На колко години са? Какъв е техният ранг или образование? Защо присъстват на семинара и какво искат да чуят от вас?

Важно е също да огледате мястото на семинара 1ч. преди началото. Настанете се на удобна позиция за вас, така че пред вас и зад вас да не минават хора, за да не ви пречат по време на семинара.

2) Грешки при провеждането на семинара и как да ги избегнем?

Ако трябва да разгледаме ситуациите, в които лекторите най-често правят грешки, ще забележим, че някои от тях са: недостатъчна подготовка, провеждане на семинара без репетиции, липса на контрол над езика на тялото, повтаряне на грешките причинени от езика на тялото, грешки в комуникацията като отклонение от темите са едни от най-често срещаните.

Решението: Упражнявайте се над грешките си и давайте паузи по време на семинара.

3) Как да се справим с езика на тялото си?

Проблемът с езика на тялото е най-голям кошмар на лекторите. Причината е, че когато разказваме нещо, ние подсъзнателно започваме да правим жестове, които могат да раздразнят аудиторията. Например: прекалено много ръкомахане или жестове с ръцете, люшкане, играене със странични неща, като химикалка, часовник, бижута и т.н.

Препоръчително е също да внимавате и със стойката си. Ако водите семинара в прекалено разкрачено състояние, ще изглеждате агресивни, а мирната стойка подсказва, че сте несигурни в това, което казвате и ще ви е трудно да убедите присъстващите. Идеалната стойка може да хванете, като изравните краката си на права линия с раменете ви.

4) Какви дрехи трябва да изберем за семинара?

Разбира се, най-често идеалното облекло са костюмите и тези, които са предназначени за официални срещи. Препоръчително е мъжете да прибегнат към по тъмните цветове, като класическото черно, тъмно сино или тъмно сивата да ви е в по-светли тонове. Дамите си знаят работата, но добре е да не се прекалява с грима за да не разсеете аудиторията. Не прекалявайте и с аксесоарите. Най-добрите предприемачи,о, а риз държат само 1 химикалка.

5) Влизане в детайли.

Обикновенно всеки разполага с точно определено време преди семинара. Така, че трябва да предразположите коя тема, колко време ще ви отнеме. Обаче, имайте предвид, че всеки присъстващ ще има въпроси към вас, затова можете да проведете семинара според техните въпроси и очаквания. Все пак в крайна сметка, вие определяте как ще проведете всичко.

Може ли да влизате в детайли? Разбира се, че да, но не прекалявайте много, защото времето тече. Ако аудиторията е съгласна, може да пропуснете една почивка и да обсъдите зададените въпроси.

Хареса ли ви тази статия? Може би ще харесате и 100% интересният блог на Адо.
Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger