Пълнозърнесто брашно. Надежден и скромен защитник на вашето здраве!


През последните години хранителната наука - диетологията - започна да обръща голямо внимание на пълнозърнестите продукти и пълнозърнестото (тапетно) пълнозърнесто брашно, както и на техния положителен ефект върху човешкия организъм. Ситуацията всъщност е необикновена, тъй като досега пълнозърнестото брашно се наричаше полупренебрежимо фуражно и се използваше за хранене на добитъка. Защо учените изведнъж промениха своите възгледи? Защо всичко се оказа така? Нека да разберем.

Поставете два хляба пшеничен хляб един до друг. Същото тегло. Едната се пече от рафинирано бяло брашно, другата - от пълнозърнесто брашно, нерафинирано от груби зърнени компоненти, от растителни влакна. Първият хляб е буен, голям, румен, бял. Вторият хляб - или по-добре да се каже хляб - е нелицеприятен, очевидно по-малък по размер, с всякакъв вид набръчкан, плътта е сива. Какъв хляб избирате да ядете? Точно така, първата.

Изборът ще бъде ваша грешка

Особено ако нямате опит в приготвянето на хляб от пълнозърнесто брашно, защото той също е доста буен и благороден, ако се пече правилно. А белият хляб е добър, нормален, но не е подходящ за ежедневно хранене. Но повече за това по-късно. Тук е важно едно нещо: производителите и продавачите, които отдавна са изучавали тънките струни на нашата потребителска психология, са взели предвид тези точки. И те играят добре на тях. Това е първото нещо.

Второто е интересите на самата пекарна индустрия. Добре известно е, че рафинираното брашно се съхранява няколко пъти по-дълго от пълнозърнестото брашно, освен това то не е толкова взискателно към условията на съхранение, а обемът и теглото му са по-малко, ако вземем предвид едни и същи суровини. И така, защо да харчите допълнителни пари за складове и също така да поемете риска брашното да се развали, преди да бъде продадено? Причините са съвсем очевидни.

Третият фактор се е развил в исторически план. И той се позовава, колкото и да е странно, на науката.

Спомнете си научно-фантастични филми и истории, в които човек яде хапче за закуска за обяд, пие го с вода и ето една добра порция пържено пиле с грах? Две таблетки са вече две пилета с грах, третата е добро допълнение към първите две под формата на бекон с кръв и питка. За лека закуска можете да ядете същия хляб с голяма кутия черен хайвер, също в таблетка, въпреки че това вече е твърде много: толкова много ястия (таблетки) наведнъж. Накратко, пух с тенджери, тигани, чинии, ножове, вилици, лъжици!  Да живее освободеното време за продуктивен труд за благото на човечеството!

Такива революционни научни идеи бяха много интензивно обсъждани в началото на 20-ти век. Те се основаваха на твърдението, че е достатъчно човек да консумира необходимото количество енергия, витамини и минерали в концентрирана форма, за да може тялото да функционира нормално. А останалото е шлака, баластни вещества. Които могат лесно да бъдат премахнати и изхвърлени.

Тези идеи не са умрели и сега: храна в туби и таблетки се приготвя за космонавти, за специални сили. В магазините го срещаме под формата на типичен „комплект гастарбайтери“: юфка за бързо приготвяне, картофено пюре и др. Дори храната се продава директно на таблетки: едната съдържа витамини и минерали, а другата - компресирана целулоза. Изядох няколко хапчета и всичко е наред, заряд на енергия за целия ден.

Ако включите калкулатор в мозъка си, тогава се появяват огромно разнообразие от предимства: още по-малко място в складовете, оскъдни транспортни разходи и други екстри. За производителите.

Източник: http://lesnirecepti.bg


Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger