Как се хранят хората по света?


Темата за храната е интересна за повечето хора. Някои обичат да експериментира и да пробват нещо ново. А други предпочитат да се придържа към позната храна и да не рискува. Въпреки това, почти всеки от нас поне веднъж в живота си е опитал ястие от чужда кухня. И ако резултатът е положителен, с охота ще опитаме и други традиционни вкусотии.

Дания

Датчаните традиционно ядат много риба и морски дарове, тъй като много  от градовете са разположени на морския бряг. В Дания имат собствен открит сандвич - smorrebrod. Обикновено за основата вземат резен ръжен хляб, а отгоре слагат риба, морски дарове и пресни зеленчуци. Такъв сандвич е стандартен датски вариант за обяд.

Аржентина

За аржентинците обядът е по-скоро като закуска, защото обикновено оставят богата, полезна храна за вечеря. По време на обяд в Аржентина често се ядат традиционни сандвичи от де Миг -  бял хляб със сирене и зеленчуци. Аржентинците също обичат пържени пирожки с различни пълнежи, наречени емпанади. Морските дарове също са част от ежедневната диета на жителите на Аржентина.

Германия

Немската вечеря не се различава много от другите ястия. Най-често това е месо, картофи и зеленчуци. Също има и традиционни колбаси с хляб. В Германия обичат да си поръчват засищащи ястия от други европейски кухни за обяд.

Тайланд

Тайландците обядват на едно от най-популярните ястия: супи Том Ям и Том Ка, риба, скариди, тайландско къри и Pad Thai. След основното ястие тайландците обикновено ядат плодове за десерт.

Исландия

По традиция исландците готвят месо и картофи или риба за обяд. Екзотичното в нашето разбиране месо от акули и китове е обичайният компонент на менюто във всяко домакинство.

Коста Рика

Основните хранителни продукти в Коста Рика са бобовите и зърнените култури. За обяд костариканците ядат касадо или гало пинто. Касадо е ориз с боб, пържени зеленчуци, месо и билки. Гало пинто - ориз с фасул и подправки.

Гърция

Гръцката салата е основен компонент на всяко хранене на гърците. Салатата обикновено се допълва с мусака: патладжани, кайма, домати и сос бешамел. Гърците също обожават дзадзики - меко сирене с чесън, краставица, копър и зехтин.

Индия

Индийците често ядат кичари (задушен ориз с фасул), гъста супа, приготвена от леща и къри от задушени зеленчуци. Всички ястия традиционно се поливат с сос от чатни и гю-гю. Като десерт индийците ядат бял ориз с кокосово мляко и узрели плодове.

Канада

Кленовият сироп е любимият деликатес на канадците. Мнозина дори използват кленов сироп вместо мед или захар в тортите. Американски палачинки с бекон, боровинки и кленов сироп, както и вафли, с право заемат първото място сред любимите ви ястия в Канада.

Ирландия

Соденият хляб е много популярен в Ирландия и заема по-голямата част от рафтовете за хляб в магазините. За приготвянето на този продукт от брашно се използва сода вместо мая, която кара хляба да „расте“. Оттук и името. Някои казват, че без този хляб прочутият ирландски ден на Свети Патрик не е празник!

Нова Зеландия

Hangi е майорски метод за готвене на храна - в земята се изкопава яма и се слагат камъни, които се нагряват от огън. След като необходимите продукти се слагат върху камъните, всичко това се покрива и се готви няколко часа. Този метод все още се използва в Нова Зеландия, тъй като така месото и зеленчуците стават много крехки.

Ако нямате скоро път към изброените страни, може да си поръчате интернационална кухня от foodpanda и да опитате някои интересни ястия.

 

Сподели статията :
'
 

+ коментара + 1 коментара

11 октомври 2021 г. в 8:40

Страхотна статия! Ако искате да научите още много интересни рецепти, кликнете тук

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger