Ефектът на музиката върху човешкото тяло



Смята се, че ухото е най-важният орган, чрез който звуковата информация навлиза в мозъка. Но имаме и някои анатомични възможности за приемане и предаване на звукови вълни. Така например, човешкият череп представлява една голяма мембрана, през която звукът „пътува“ директно до мозъка.

Звукът от различните музикални инструменти, имаща вълнов характер и се предава чрез виброрецептори в кожата, които възприемат звукови вълни в широк диапазон. Когато виброрецепторите са изложени на звукови вълни с определена честота, се задейства един или друг механизъм на реакцията на организма към външни влияния.

Всъщност, всеки орган работи на вълна с определена честота и когато дълго време попада в поле с дисонансна такава, тогава се увеличава риска от повреда на органа. Тоест, като цяло ние започваме да се чувстваме зле. 

Затова и в предприятията с повишен фонов шум редовно се измерва нивото ми, а също и вибрациите, тъй като продължителното им въздействие върху човешкото тяло неизменно води до  възникване на различни заболявания, включително и на така наречената вибропатология.

Така например, се счита, че рокът, в допълнение с информацията, съдържаща се в текстовете, оказва доста силен ефект върху човешкото тяло. Защо? Известно е, че музиката в този стил се характеризира с твърде много високи и ниски честоти. Подобно редуване сериозно въздейства върху мозъка. Освен това, прекомерният обем на звуковата вълна може да се превърне в още разрушителен фактор за здравето и психиката.


Как се случва това?

Усилването на нискочестотни вибрационни вълни от бас китарата, заедно с ритъма, влияе върху функцията на цереброспиналната течност, която пък контролира работата на лигавичните жлези. По този начин балансът в работата на половите жлези и надбъбречните жлези бива нарушен. Полученият хормонален дисбаланс, от своя страна, води до промени в нивото на инсулин в кръвта.

Също така, влиянието на силния звук се възприема от тялото като опасна ситуация и това провокира повишено производство на адреналин. Адреналинът увеличава на сърдечната честота, на атриовентрикуларната проводимост и повишава автоматизъма на сърдечния мускул. Комбинацията от всичко това може да доведе до аритмии.

Източик: mikrofoni-bg.com

 

Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger