Какви са разликите между видовете дизел


Дизеловото гориво има много повече приложения от бензина, понеже компонентите му осигуряват повече енергия на литър. Експертите го считат за по-удачния избор, тъй като парите му не експлодират и не се запалва по време на употреба. Освен това, преди да стигне до потребителите, дизеловото гориво трябва да премине много тестове, за да се докаже, че отговаря на нужните спецификации. По този начин се намалят емисиите, идващи от дизеловите автомобили.


Дизеловото гориво се предлага в търговската мрежа под различни марки и разновидности, но разликите между всеки клас не засягат употребата му. Всички типове имат своите предимства и недостатъци, и са лишени от определени характеристики, за да получат различни спецификации. Например дизеловото гориво №1 има по-ниски енергийни компоненти, следвано от дизелово гориво №2. Дизел №2 също така се превръща в гел в студено време. Ето и още някои различия межди дизеловите горива:

Дизелово гориво №1


Продуктите от клас 1 имат по-малко енергийни компоненти и са по-скъпи от продуктите клас 2. Рядко обаче с тях има проблеми при студени климатични условия, за разлика от клас 2. Това е така, защото парафинът (вид восък) не присъства в тази химическа смес. Отсъствието му позволява на дизела да остане в течна форма през зимните месеци.

Дизелово гориво №2


Този тип дизел е най-лесно достъпен и се предлага на повечето бензиностанции в целия свят. Неговото химическо съединение притежава най-високото количество енергийни компоненти и смазочни свойства в една смес, и осигурява най-добрите показатели на горивото, налични на пазара днес. Повечето специалисти смятат, че дизеловото гориво №2 защитава инжекционните помпи, уплътненията и други важни части на двигателя.
Обикновено дизел №2 е по-евтин от №1, тъй като не изисква същата дълбочина на прецизиране, за да се пусне в продажба. Недостатъкът му е, че има тенденцията да се трансформира в гел, когато температурите паднат. Това често води до трудно запалване на превозното средство и други усложнения през зимата.

Зимно дизелово гориво


Този тип е комбинация от горива №1 и №2, които, когато се смесят, са с по-висока концентрация на дизел №1. Това гориво се използва през месеците, когато стане твърде студено, за да се шофира с клас 2.
Комбинацията от двата вида гориво трябва да съдържа достатъчно енергийни компоненти и смазочни свойства, за да се намали вероятността от желиране на химическа смес при по-ниски температури.
Използването на дизелово гориво №1 през зимата не би трябвало да има негативни последици. Въпреки това, продължителната му употреба в двигатели, които са специално разработени за клас 2, може да намали живота на двигателя.

Червен дизел


Червеният дизел, известен още дизел за земеделие, е предназначен за превозни средства с висока проходимост и оборудване, което не може да се движи по обществени пътища. Поради тази причина, този клас гориво не подлежише на облагане с данъци като другите типове, които се използват за пътищата и магистралите. Цената на червеното дизелово гориво беше значително по-ниска от тази на другите видове, но от 1.1.2016 година отпаднаха преференциите и този дизел вече се облага с ддс и цената му е редовна.

Това дизелово гориво беше оцветено в червено, за да може да се различава от другите. Причината е, че е незаконно да се използва по обществени пътища. Химически погледнато, този тип няма предимство пред другите, които се предлагат на бензиностанциите, с изключение на цената си.
Повече подробности относно видовете дизелово гориво можете да откриете тук - https://dieselor.bg/горива/дизелово-гориво-видове


Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger