Избор и засаждане на сортови семена за домати

Колоритни, със страхотен вкус и аромат, доматите са задължителни за всяка зеленчукова градина, предлагайки висока плодовитост, дори в ограничен периметър. Вземането на решение обаче какъв тип сортови семена за домати да посадите не е лесно, имайки предвид многообразието от сортове.

Когато избирате домати, съобразете се с четирите основни фактора за отглеждането им:

Климатът във вашия регион

Най-важното нещо е продължителността на вегетационния период във вашия район.
Градинарите, живеещи в по-студен регион, трябва да се насочат към студенолюбиви сортове. Тъй като те са по-ранни, дават продукция дори при кратки сезони. Къснозреещите или топлолюбиви домати задължително се засаждат първо в оранжерия или на закрито, за да може допълнителната топлина да удължи сезона.
Ако пък лятото във вашия регион е горещо, разгледайте по-новите видове, които понасят по-добре топлината. Тези сортови семена за домати могат да дадат плодове при далеч по-високи температури.

Устойчивост към болести

Както повечето зеленчуци и плодове, домати също се поддават на различни болести през вегетационния период. Вземете превантивни мерки, избирайки типове, устойчиви на обичайните заболявания за вашия район, и им осигурете необходимите условия за развитие.
В районите с умерен климат, картофената мана е болестта, от която е страшна за всеки производител на домати, понеже тя удря през топло и влажно време. Причинена от гъбички (Phytophthora infestans), маната може да унищожи доматите за седмица. Спорите й се носят от вятъра на разстояние до 50 км, затова единственият начин за защита от нея е растенията да се отглеждат на закрито или да се посади някой от новите сортови семена за домати, които са по-неуязвими.
Добра алтернатива са бързо узряващите чери домати, които дават реколта, преди да могат да бъдат застигнати от мана.

Кои са най-разпространените видове сортове домати?

Доматите могат да са с различни размери, цветове и форми. Чери доматите варират в размер от грахово до черешово зърно. Те са много сладки на вкус и са чудесни за деца. Стандартните кръгли домати дават богати реколти, а месестите са подходящи за готвене, тъй като съдържат много материал за приготвяне на сос. Сортът „биволско сърце“ ражда големи плодове, които са с неправилна форма. Те са със страхотна текстура и вкус, и са идеални за салати.
Налице е и разнообразието от цветове: класическо червено, слънчево жълто, лилаво или дори черно - изборът е ваш!

Височина на растеж

Доматите са или определящи (растат до предварително определена височина) или не определящи (където височината на растеж не е точно определена).
  • Определящите или "храстовите" сортове домати дават здрави, храстовидни растения, с височина около 3 метра. Доматите узряват само за няколко седмици. Чудесни са сосове и за замразяване.
  • Не определящите сортове домати, дават плодове по стъблото. Зреенето се случва през лятото, а реколтата е богата. Заради по-голямата си височина, те имат нужда от колчета, за които са бъдат привързани.






Посаждане на сортови семена за домати

Засадете семената от 6 до 8 седмици преди присаждането на разсада в градината, съобразявайки се с последната дата на слана във вашия район. Поставяйте семената поотделно в саксии или тави с влажна почвена смес. Покрийте ги с тънък слой пръст, полейте внимателно с вода и покрийте саксията с чист найлон, за да се получи влажен микроклимат. Дръжте ги на топло място, далеч от пряка слънчева светлина. Температура от около 20 градуса по целзий е най-подходяща.
Преместете ги на осветено място веднага след като семената покълнат. Това ще им даде бърз тласък и ще насърчи растежа.

Отглеждане на разсада

Преди присаждането, доматите се нуждаят от климатизиране с външните условия. Изкарвайте саксиите навън за период от две седмици. Започнете само с няколко часа на ден, след това постепенно увеличавайте времето, което прекарват на открито, като избягвате ветровитите дни. Не ги изкарвайте, ако температурите заплашват да паднат под 4 градуса по целзий. Засадете ги в градината само след като е изминала опасността от замръзване. Преместете разсада си в градината, веднага щом започнат да се образуват първите възрастни листа. Издълбайте самостоятелни дупки, извадете разсада от саксията, като внимавате да не повредите листата и деликатните стъбла, и поставяйте всеки разсад в дупката му. Внимателно поставете корените отдолу и заровете разсада до първите листа, за да имате здрави растения.

Съществуват много разновидности на сортови семена за домати в агроаптека Иван Чавдаров, от които можете да избирате и да преоткривате цял живот! Изберете видовете, подходящи за вашия район и условия, и ще бъдете доволни от получената вкусна реколта!
Сподели статията :
'
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger