6 Работещи Тактики Google AdsWords

6 Работещи Тактики за Вдигане на Google Ads Quality Score и PPC ROI

AdWords Quality Score дава ясна представа за цялостното представяне на вашата рекламна кампания

Защо трябва да ви нтересува AdWords Quality Score-а?

Накратко: AdWords Quality Score-a е метрика, която дава много ясна представа за релевантността, качеството и цялостното представяне на вашата ppc рекламна кампания в Google Ads.

Същата тази метрика афектира и върху:
 • Вашия cost-per-click (цена за клик)
 • Позицията на ppc рекламата

Сериозни последствия, нали? Е, има и още...

Quality Score-а на рекламите ви може действително да повлияе по определен начин върху успеха на дадената кампания и нейната рентабилност.

Естествено, при нисък QS, нещата съвсем не са цветущи, а това само по себе си налага мигновено запретване на ръкавите и готовност за оправяне на кашите.

Е, вярно е, че някои променливи (variables) са извън нашия контрол, но за щастие, QS може осезаемо да бъде подобрен, и то само с някои леки корекции, за които ще прочетете в следващите редове.

Детайлен рисърч на ключовите думи – данните имат значение

ключовите думи са фундамента на вашата PPC активност.

По-задълбоченото търсене и проучване на релевантни ключови думи определено звучи като добра база, върху която да изградите вашата ppc рекламна кампания. В крайна сметка търсите повишаване на релевантността на ключовите си думи, нали така?

Да си го кажем направо – ключовите думи са фундамента на вашата PPC активност.

Ако вашето проучване на ключови думи е слабичко, не очаквайте страхотни резултати или да потекат реки от пари към банковата ви сметка.

Ето защо Ви съветваме:

1. Да използвате и да се насочите към някои безплатни онлайн инструменти за намиране на ключови думи;

2. Да си направите PPC keywords листове, като за целта можете да разчитате и на персоналния си Web analytics + log файлове, които действително предлагат добри данни за ключови думи.

Защо ви е да го правите?

Тези скрити, части източници на информация и данни дават прилична насока и идеи за фразите и думите, които хората търсят и пишат в търсачката на Гугъл.

Отделно, ще можете да получите и информация за конкретните ключови думи, които реализират по-добър трафик и конверсии...вместо да гадаете и да пускате ключови думи на случаен принцип или пък да избирате генерални такива.

Ефективно Групиранe на Ключовите думи

обмислете за ефективно организиране на ключовите думи в по-тясно свързани групи – съществен момент в повишаването на Вашия AdWords Quality Score.

Вместо да слагате всичко накуп, обмислете за ефективно организиране на ключовите думи в по-тясно свързани групи – съществен момент в повишаването на Вашия AdWords Quality Score.

Редовно следете как се представят след направените промени, защото, както знаете, практиката е най-добрият учител.

С времето и опита ще се убедите колко по-лесно, бързо и ефективно ще създавате повече, и най-вече релевантни и специфични Adwords реклами, ад групи, таргетирани към определена аудитория.

Винаги гледайте Click-Through-Rate показателя

реализиране на приличен Quality Score, който автоматично ще доведе и до по-високи click-through rates

Имате ли релевантни ключови думи и ад групи, и въобще ако Вашият QS се представя добре (а защо не и чудесно), то това неизбежно ще се отрази положително върху CTR-а.

А за целта ни трябват силни ключови думи, няма какво да се лъжем.

Организираният, нехаотичният Адуърдс акаунт е основна стъпка към реализиране на приличен Quality Score, който автоматично ще доведе и до по-високи click-through rates.

Ето защо ви съветваме на първо време да изградите последователност в рекламните си дейности, така че да имате структуриран Адуърдс акаунт, кампании и повече релевантни рекламни групи и ще видите как лека-полека ще започнат да идват желаните резултати. Не се лъжете, че това обаче ще стане от днес за утре. Няма такъв филм, нито пък магическа пръчка, която да изпълни желанията ни.

Оптимитизацията на рекламното копи, т.е. рекламното послание, също оказва пряко въздействие върху Quality Score-a, и върху click-through-rate-а, който ни е така важен.

рекламното послание, също оказва пряко въздействие върху Quality Score-a, и върху click-through-rate-а, който ни е така важен.

Вкарвайте ключови думи в самото рекламно послание

Няма ала-бала тук – забравете за всички странични фрази и идеи, които ви се въртят в главата. Включете на тяхно място най-релевантните ключови думи в самото послание, та дори и в самия Url отдолу.

Тафтологията тук е напълно и 100% окей, даже може значително (и практиката го доказва и показва), да повиши вашия click-through-rate, наред с Quality Score-a.

Идея: тук можете спокойно да използвате ръчното или динамично DKI (keyword insertion) на ключови думи. Наистина дава страхотни резултати, после ще си благодарим
 • Препращайте потребителя към най-релевантната лендинг страница

Ние ви съветваме да таргетирате и насочвате към най-съществената и релевантна лендинг страница


Често срещана, брутално неправилна и погрешна тактика е да се слага случаен линк към случайна страница. Защо му е на потребителя да попадне на страницата ЗА НАС, ако иска директно да отиде на конкретна категория продукт/услуга и прочее?

Има нещо вярно в тези думи, нали?

Ето защо отново ви съветваме да таргетирате и насочвате към най-съществената и релевантна лендинг страница.

Използвайте отново най-тясно свързаните с предлаганото ключови думи за всяка ад група.

Освен това, в крайна сметка, лендинг страниците трябват да бъдат така изградени, че да предлагат релевантно съдържание, наситено с таргетираните ключови думи. Крайната цел беше повече конверсии, нали така?

Значи, по пътя на логиката, спешно ви трябва крайно релевантна лендинг страница, която ще направи точно това за вас.

Представете си следната ситуация:

Вашият идеален клиент намира вашата ppc реклама, кликва и се озовава на супер релевантна на неговото търсене страница, където мигновено получава идея за потенциално решение на проблема (например търси крем срещу акне?). Ако същата тази лендинг страница е адекватно изградена спрямо неговото търсене и проблем, то тогава вероятността да конвертира, тоест, да се превърне в [доволен] клиент е вече доста по-голяма.
 • Забързайте времето на зареждане на лендинг страницата (и сайта съответно)

Наясно ли сте колко точно им трябва на потребителите (вашите потенциални купувачи), за да се откажат от епичното чакане докато се зареди вашия сайт?

Надали повече от 3,5 секунди време.

Разберете, никой няма нито желание, камо ли пък време, или търпение да чака повече от 4-5 секунди.

Бавната лендинг страница (и сайт по принцип) не само че няма да повишат Quality Score-a, който така ви мъчи, но и ще направи и още една беля:

Ще дръпне нагоре Bounce-ratе-а

(връщане обратно в търсачката, защото очевидно потребителят не е намерил решението на проблема си – лошо, много лошо за вашата рекламна Адуърдс кампания и Quality Score-a).
връщане обратно в търсачката, защото очевидно потребителят не е намерил решението на проблема си – лошо, много лошо за вашата рекламна Адуърдс кампания и Quality Score

За щастие, в днешни дни могат лесно да се намерят и безплатни инструменти за проверка на времето на зареждане, така че наистина, заиграйте се с полезни туулове като Pingdom Website Speed Test, или пък Page Speed, защото работят, и то добре.
 • Анализирайте външни фактори, бавещи времето за зареждане на лендинг страницата. Такива са:

 1. Мета рефрешвания
 2. Бавни пренасочвания (redirects)
 3.  Множество пренасочвания
 4.  Бавен сървър
 5.  Интерстициални страници
 6.  Огромен размер на страницата

Гранд Finale

И така стигнахме до финала на днешната статия, в която ви разкрихме някои интересни и наистина работещи решения за подобряване на Quality Score в Адуърдс, Click-Through-Rate-a, а с тях и измерението на ROI (Return on ad spend).

Задача за днес:

Прегледайте рекламния си акаунт, ключовите думи и рекламните групи, и проверете колко от точките, описани днес, сте спазили и какво още следва да се подобри ръчно или с чужда помощ. Ако имате нужда от бърза консултация за Google Ads, потърсете ни, ние не хапем. 

С уважение,

Webselo.com
За контакти: marketing@webselo.com и 0898 623 062.

Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger