Трябва ли да сме загрижени за личните ни данни при онлайн банкиране ?

Европейскията комисар по проблемите на вътрешните работи Сесилия Малмстрьом счита, че след като все повече граждани се възползват от онлайн финансовите възможностите на единния цифров пазар, не е изнанада, че защитата на личните данни и на онлайн плащанията е сред основните предизвикателства, пред които сме изправени.

Необясним е фактът, обаче, че по-малко от 50% от гражданите на ЕС извършват резултатни мерки, за да защитят своите доходи от киберпрестъпления.
 Направено е проучване, в което са включени 27 хил. потребителя. То сочи, че има правопропорционална детерминираност между заплахите от киберпрестъпления в Интернет пространството и чувството за по-голяма защитеност в кибернетичното пространство.

По-голямата част от тези граждани, които се чувстват защитени, ползвайки домашно банкиране или пазарувайки онлайн, твърдят, че са информирани във връзка с киберпрестълленията. Не не бива да допускаме тези престъпници да ни спират да използваме онлайн банкирането или други услуги онлайн. Колкото по-добре информирани сме за тези заплахи и колкото по-добре знаем как ефективно да се защитим, толкова по-добре ще можем да използваме огромния потенциал и възможности на киберпространството.

Проучването, в което са участвали 27 000 души в държавите—членки на ЕС, показва силна зависимост между информираността относно рисковете, свързани с престъпленията в кибернетичното пространство, и чувството за по-голяма сигурност онлайн. Мнозинството от тези, които се чувстват сигурни, когато ползват онлайн банкиране или пазаруват онлайн, заявяват, че са добре информирани, относно риска от киберпрестъпността.

Проучването сочи също, че:
 - 53% от гражданите, използват редновно онлайн услуги и пазаруване,
 - 52% се възползват от социалните мрежи,
 - 48% използват онлайн банкиране,
 - 20% продават продукти или доставят услуги онлайн,
 - 29% не пазаруват онлайн и не използват онлайн банкиране, защото не са сигурни в умението си да го извършват,
- 59% считат, че не са достатъчно информирани за рисковете и начините да се защитят при киберпрестъпления,
 - 40% се опасяват, че реално има риск някой да злоупотреби със самоличността или спестяванията им,
 - 38% смятат, че се интересуват от въпроса дали чувствителните им данни са защитени.

Източник: vsichki-krediti.com
Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger