Идеи за осветлението в банята

Интериорните дизайнери са на мнение, че банята трябва да бъде най-добре осветеното помещение в дома. Защо ли? Тясна или просторна, банята е тази част от жилището, в която не само прекарваме много време през живота си, но и извършваме множество дейности, свързани с личната ни хигиена, а те изискват наистина добро осветление.

Представете си само колко смешен би бил външният ни вид, ако постоянно се гримираме или бръснем на недостатъчна светлина. Основното правило за осветлението в банята е те да бъдат хармонично
разпределени на три нива – основно /горно/, долно и работно осветление /за някои зони/.

 Горното осветление в по-малките бани може да бъде решено с една-единствена лампа. Ако помещението е високо, можете да монтирате полилей в подходящ за декора стил, в противен случай ще се наложи да използвате плафониера. Модерно и практично решение за тавана на банята са също и вградените лунички.

 Друга идея, отличаваща се с много елегантност, е да се използват множество висящи осветителни тела с по-малка мощност. Ефектът би бил още по-силен, ако стените са облицовани с керамични плочки с лъскаво покритие. Тук е мястото да вметнем, че броят на осветителните тела в банята трябва да бъде съобразен именно с мощността им. Колкото повече са те на брой, толкова повече би могла да се снижи допустимата им мощност. 

Осветлението в долната част на помещението обикновено е по-слабо /така нареченото сервизно осветление/ и може да има изцяло декоративна функция. Мястото на стандартното осветително тяло тук може да бъде заменено от декоративен елемент, например светеща саксия.

 Що се отнася до работното осветление, то задължително трябва да бъде достатъчно силно, тъй като е предназначено да осветява именно тези зони, в които се извършват най-прецизни манипулации – гримиране, бръснене, почистване. Някои по-големи бани могат да имат повече от една работна зона, но при повечето бани тя е само една и това е зоната, в която се намират огледалото и мивката.
Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger