Ароматно присъствие

парфюми
парфюми
Днес оригинални парфюми можем да намерим къде ли не. Изобилието от мъжки парфюми и дамски парфюми е огромно, а не е трудно да намерим желаният от нас аромат и чрез някой сайт за парфюми. Изобщо парфюмите днес достигат много лесно до нас, а те са се превърнали в част от начина ни на живот и част от облеклото ни. Истината обаче е, че парфюмите далеч не са били толкова достъпни в миналото.

Преди векове парфюмите са били запазена марка само за аристокрацията. Богатите владетели на земи и дори на цели държави са имали привилегията да използват ароматните течности, но те не са достигали до обикновените жители. Парфюмите са станали общо достъпни по време на Ренесанса в Европа. Една интересна случка ги промотира пред обществото и те се превръщат в това, което са сега.

По време на Ренесанса аристокрацията в Европа, макар и ученолюбива и доста интелигентна, не е смятала къпането за нещо необходимо. Дори повече, много хора са смятали, че къпането може да доведе до смърт. Поради тази причина то било сведено до минимум. Както сега така и тогава телесните миризми не са били приятни, а липсата на къпане е засилвала техния неприятен аромат. Така богатите прослойки на обществото се стараели всячески да прикриват тези миризми от телата си, когато отивали на балове например.

Унгарската кралица Елизабет Унгарска станала обект на подигравки заради въпросните миризми именно на такъв бал. Тя се прибрала в своя дворец и заповядала на слугите си да намерят начин тези телесни аромати да бъдат прикрити. След голямо търсене те намерили шишенца с ароматна течност, произведени във Флоренция от монаси. Занесли ги на своята кралица, а тя останала очарована от ароматите на цветя и билки. Преди да отиде на следващото грандиозно събитие тя обляла кожата си с тези парфюми. Всички в балната зала ахнали, когато тя влязла и се разходила между гостите. Интересът към парфюмите се засилил и те бързо започнали да се разпространяват в не един и два кралски двора в Европа. В последствие парфюмите стигнали и до по-ниските прослойки на обществото, за да може днес всеки от нас да се радва на изобилие от маркови парфюми на невероятни цени.
Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger