Топ 5 дестинации в България за любителите на историята на траките

 

Best Ticket


Траките са древно племе, населявало голяма част от Балканския полуостров от 2-ро хилядолетие пр.н.е. до 1-во хилядолетие сл.н.е. Те са оставили след себе си богата култура и цивилизация, свидетелства за които могат да се видят в цяла България.


Ако се интересувате от тракийската история, ето 5 дестинации, които не бива да пропускате:


1. Долината на тракийските царе


Долината на тракийските царе е разположена в подножието на Стара планина, близо до град Казанлък. Тук се намират множество тракийски могили, гробници и светилища, включително най-известната - могилата Шушманец. В могилата са открити златни съкровища, които са едни от най-ценните археологически находки в България.


2. Белинташ

Белинташ е скално светилище, разположено в Родопите. Смята се, че това е било едно от най-важните религиозни места за траките. На Белинташ могат да се видят изсечени в скалите изображения на богове, животни и геометрични фигури.


3. Перперикон


Перперикон е скално светилище и крепост, разположена в Източните Родопи. Смята се, че това е бил древен град, който е бил важен търговски и религиозен център. В Перперикон могат да се видят останки от дворци, храмове, жилищни сгради и защитни съоръжения.


4. Татул


Татул е тракийска гробница, разположена в Западните Родопи. Гробницата е изградена в 4-ти век пр.н.е. и е с уникална архитектура. Татул е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.


5. Севекташ


Севекташ е скално светилище, разположено в Лудогорието. Смята се, че това е било място за поклонение на тракийския бог Слънце. На Севекташ могат да се видят изсечени в скалите изображения на богове, животни и геометрични фигури.


Това са само някои от многото интересни места в България, свързани с тракийската история. Ако се интересувате от това древно племе, не забравяйте да посетите тези дестинации и да се докоснете до богатата им култура и цивилизация.

Източник: besttickets.bg

Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger