Колагенът - ключът към здраве и красота


Колагенът - ключът към здраве и красота


Колагенът е протеин, който играе жизненоважна роля за здравето и красотата ни. Той е основен градивен елемент на кожата, костите, ставите и други тъкани в организма. Ето защо е толкова важно да поддържаме оптимални нива на колаген в тялото си.

 

В тази статия ще разгледаме ролята му, ще обсъдим причините за неговия спад с възрастта и ще споделим начини за повишаване на нивата му.

Какво представлява колагенът?

Той е основният структурен протеин в тялото ни. Изграден е от аминокиселини и представлява около 30% от общото количество протеин в организма. Съществуват няколко типа, но най-разпространените са тип 1, 2 и 3. Тип 1 се среща предимно в кожата, костите и сухожилията. Тип 2 е основният компонент на хрущялите и ставите. Тип 3 се намира в кожата, мускулите и кръвоносните съдове.

Ролята на колагена за здравето и красотата

Той е основен компонент на кожата, като осигурява нейната еластичност и плътност. Предотвратява образуването на бръчки и поддържа стегнатостта на кожата. Освен това, той е важен за здравината на костите и ставите. Той действа като "лепило", което свързва костните клетки и хрущялите, улеснявайки подвижността на ставите.

Причини за спад на колагена с възрастта

С напредването на възрастта, нивата му в тялото ви постепенно намаляват. Това се дължи на няколко фактора:

 

     Забавяне на производството му от организма

 

След 20-годишна възраст, телата ни произвеждат по-малко от т.нар. протеин всяка година;

 

     Увреждане на съществуващия колаген

 

Свободните радикали, UV лъчите и замърсяването на околната среда увреждат колагеновите влакна в кожата и други тъкани;

 

     Хормонални промени

 

Спадът на естрогена при жените в менопауза също допринася за загубата му.

Начини за повишаване на нивата му

Има няколко ефективни начина за повишаване на нивата в организма:

     Хранителни добавки

 

Добавките с хидролизиран колаген са лесно усвоими и могат да повишат нивата в тялото. Той се разгражда до по-малки частици, което улеснява абсорбцията му в кръвния поток. Популярни източници са добавките на прах от риба, говеждо или свинско месо. Добавки като Допелхерц за стави и мускули могат да подпомогнат поддържането на здравината на ставите и сухожилията;

 

     Храни, в които се съдържа

 

Месото, рибата, яйцата, зеленчуците и плодовете съдържат аминокиселини, необходими за производството му. Храни като пилешко месо, свинско месо, яйчни жълтъци, спанак, авокадо и цитрусови плодове са добри източници;

 

     Витамин C

 

Този витамин е есенциален за синтеза на колаген. Тялото не може да произвежда достатъчно от него без адекватни нива на витамин C. Добри източници са цитрусовите плодове, червените чушки, броколи и зелените листни зеленчуци.

 

     Избягване на тютюнопушенето и прекомерното излагане на слънце

 

Тези фактори ускоряват разграждането му в кожата и други тъкани. Пушенето също намалява способността на тялото да го произвежда.

 

Колагенът е жизненоважен протеин, който осигурява еластичност на кожата, здравина на костите и ставите, както и структурна опора за много други тъкани. Нивата му намаляват с възрастта, което води до бръчки, загуба на плътност на кожата, болки в ставите и други проблеми. Затова е важно да поддържаме оптималните нива на колаген чрез балансирана диета, богата на протеини, витамин C и антиоксиданти. Добавките са изключително полезни и могат да бъдат много полезен източник. Набавянето му е от съществено значение за здравето и младостта на кожата, както и за общото физическо благополучие.

Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger