Стъпки за защита на труда в офиса


 Какви стъпки трябва да се предприемат в рамките на защитата на труда на офис служителите? И така, ще изброим част от тях:

Провеждане на сертифициране на работните места за съответствие със санитарните стандарти.

Разработване и прилагане на мерки за намаляване вредни влияния фактори

Разработете инструкции за защита на труда за офис служители, като вземете предвид спецификата на всяко работно място.

Обучавайте персонала в безопасни работни практики, като провеждате подходящи инструкции, гарантирате, че служителите са запознати и спазват правилата за защита на труда.

Въведете система за превенция на заболяванията в предприятието

Какво представлява личната предпазна екипировка и защо е добре да си служите с нея?


Човекът по природа е крехко същество. Здравето му се влияе неблагоприятно от индустриалното замърсяване на въздуха, свръхсилните звуци, летящите искри и др.

Следователно от незапомнени времена за специалисти, които извършват работа в условия, които застрашават живота и здравето му, човек е изобретил и внедрил различни възможности за защита, за да защити служителя и да го поддържа здрав.

В днешно време държавата се занимава с този въпрос, въвеждайки подходящи стандарти в производствения процес.

Един от тях, бих казал основният, е Заповедта на Министерството на здравеопазването и социалното развитие. Всички предприятия, независимо от тяхната форма на собственост, както и индивидуални предприемачи и физически лица, трябва да се съобразяват с нея.

За нейното изпълнение отговаря работодателят, както и отговорните лица, определени със заповедта. Също така работодателят е длъжен да инструктира служителите в уводния инструктаж на кого каква защита има право (според заеманата длъжност). В допълнение, инструкцията включва информация за използването на специализирана защита, която изисква специални умения и знания (противогаз, каска, предпазен колан и др.)

Личните предпазни средства (съкратено като ЛПС) се издават от ръководителя на предприятието на служителите, за да се намалят негативните ефекти от замърсяването на въздуха, както и други вредни фактори върху тялото на специалист по време на изпълнение на преки задължения.

В случаите, когато работата се извършва при наистина вредни условия (заварчик, бояджия, стоманодобив и др.), Работодателят е длъжен да предостави ЛПС безплатно.

Защитата трябва да отговаря на всички съществуващи стандарти (да премине съответното сертифициране), като това условие важи и за защитата на чуждестранното производство.

В случаите, когато една или друга защита липсва, тя може да бъде заменена с аналог (който също е преминал съответната сертификация).

Служителят е длъжен да наблюдава състоянието на защитното оборудване независимо, както и да го използва правилно и по предназначение.

Между другото, ако се предполага, че ще работи там, където могат да присъстват вредни фактори, а на служителя не е дадено ЛПС (изцяло), специалистът има право да откаже да извърши работата и работодателят ще бъде задължен да плати глоба.


 

Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger