Какво представляват опасните товари?

 транспорт на опасни товари

Най-общо казано, опасните товари са вещества, които представляват риск, когато се транспортират.. Това може да е по отношение на безопасност, здраве или имущество. Има няколко разпоредби относно превоз на опасни товари, както и тяхното маркиране и етикетиране.


Класификации на опасни товари


Използването на класификации на опасни товари е важно за правилното боравене с тях и транспортиране. Тази информация може да ви помогне да избегнете инциденти и да спасите животи.

Опасните товари са групирани в девет категории. Те включват токсични и запалими материали, които могат да причинят сериозни наранявания или смърт. Идентифицирането на опасни стоки и познаването на техните класификации ви помага да създадете безопасно и ефективно етикетиране и опаковане.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) публикува правила за опасни товари. Те позволяват безопасен въздушен транспорт на опасни товари. Наредбите определят опасните материали и опасни вещества, както и начините за транспортиране и процедурите за тяхното превозване. 

транспорт на опасни товари

Класификациите на опасните товари са важни за предоставяне на информация на лицата, отговарящи за спешни случаи, както и за да се гарантира, че опаковането и етикетирането на опасни товари са безопасни. Някои от често срещаните опасни стоки са експлозиви, токсични вещества и запалими течности. Те могат да представляват сериозна заплаха за хората и животните.

Експлозивите включват вещества, които имат способността да експлодират, като барут, тротил и факли. Други вещества, които имат способността да експлодират, включват батерии, съдържащи киселина. Окислителите също са опасни. Те са трудни за гасене и могат да предизвикат запалване в други материали. Те реагират бързо и с други запалими материали.

Маркиране и етикетиране

Използването на етикети за опасност е една от най-важните стъпки за осигуряване на безопасен транспорт на този тип товари. Етикетите помагат на превозвачите да решат къде да поставят пакетите, а също така им помагат да решат как да боравят и изхвърлят материалите.

Етикетите за опасни материали трябва да показват символ, който идентифицира веществото като опасна стока. В допълнение към това етикетът трябва да включва и идентификационен номер.

транспорт на опасни товари

Опасните вещества също трябва да бъдат етикетирани с предупреждение, което посочва естеството на опасността и как трябва да се борави с нея. Предупреждението може да бъде просто текстово изявление или може да е графика. Етикетът трябва също така да съдържа номер за съответното разделение.

Някои опасни материали изискват отделяне. Това предотвратява натрупването на вещества и улеснява определянето на правилния контейнер. Често информацията за продукта се отпечатва директно върху картонените опаковки за опасни товари.

Маркировката може да бъде малка графика, идентификационен номер или цифрово изявление. Трябва да е с правилния размер и правилния дизайн. Трябва да е и на английски. Може да не е универсално разпознаваем, но трябва да може да предаде точната информация.

Правила за превоз на опасни товари

Тези, които планират да превозват опасни товари, трябва да разберат правилата на пътя. Това включва да знаете как да маркирате вашите контейнери, как правилно да опаковате товара си и как да боравите с опасните материали, които притежавате.

Правилата за превоз на опасни товари се различават в отделните страни. Това означава, че различните държави може да имат различни изисквания за опаковане, етикетиране и маркировка. Повечето държави обаче имат подобни правила.

транспорт на опасни товари

Добро правило е, че има два вида разпоредби за опасни товари: разпоредби за превоз по въздух и разпоредби за автомобилен транспорт. Правилата за превоз по въздух може да са по-строги.

Правилата за въздушен транспорт често изискват допълнително опаковане. Например, доставката на литиеви батерии изисква специално внимание. Някои материали, като например боя, може също да изискват правила за опасен транспорт.


Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger