Какво е каякинг?Нека започнем с етимологията на думата каяк. Каякът е тесен, лек плавателен съд, който обикновено има гребло с две лопатки. Думата каяк произлиза от гренландската дума qajaq, което означава „гребане“. Действието на придвижване с каяк се нарича каякинг.

В настоящата статия ще разгледаме различните предимства на каякинга и къде може да го практикувате.

Отдих

Ако някога сте се чудили какво е да караш каяк, не си сам. Развлекателният каяк е популярен спорт, на който могат да се наслаждават хора от всички възрасти и с всякакви способности. Има много различни дисциплини и оборудване, необходими за този спорт, но има няколко основни неща, които са необходими на всеки. Облечете се подходящо за времето и водните условия и носете подходяща екипировка за гребане. Сред различните видове каякинг са речни състезания и слалом. Речното състезание включва гребане алея по алея през права линия, докато състезанието по слалом включва навигиране през поредица от препятствия в бурна вода.

Спорт

Освен страхотно хоби, каякингът е и чудесен спорт. Разликите между каяк и кану включват позицията на седене и броя на греблата. Каякът е спорт, който става все по-популярен, с разнообразие от места и дейности.

Какво е толкова забавното в спортния каяк? Спортът е не само забавление, но е и чудесен начин за тренировка! За разлика от традиционния каяк, спортният каяк добавя по-интензивно изживяване към дейността. Някои състезания с каяк са смесица от писти и състезания в спокойна вода.

Докато някои хора избират да гребат за фитнес, много хора се радват на каяка заради неговите терапевтични ползи, включително ползите, които има както за ума, така и за тялото. Каякът е дейност с ниско въздействие, осигуряваща отлична аеробна тренировка, без да натоварвате прекалено много ставите, мускулите и скелетната система. В резултат на това, развлекателният каяк е отлична дейност за тези, които искат да увеличат своята сила и чиста мускулна маса.

Упражнение

Сред най-добрите форми на аеробни упражнения, каякът е особено полезен за здравето на сърдечно-съдовата система. Каякът не само подобрява здравето на сърцето чрез увеличаване на сърдечната честота, но също така помага за изграждането на основния мускул. Карането на каяк може да изгори до 400 калории на час.

Каякът е ефективно упражнение за цялото тяло, което дава страхотна тренировка на ръцете, раменете и горната част на гърба. Каякът изисква стегнати и разхлабени мускули на краката, за да балансира каяка. Тренировката с каяк може да помогне и за облекчаване на стреса, тъй като стресът може да влоши много медицински състояния и психични заболявания. Като добавите каяк към рутинните си упражнения, можете да изпитате облекчаване на стреса по изцяло нов начин. Можете дори да регистрирате времето си, докато карате каяк в приложение.

Ползи

Освен физическите ползи, каякът има и социален аспект. Да сте на открито с група хора може да разнообрази социалния ви живот. По време на обиколката с каяк ще се насладите на прекрасна природа, чист въздух и любопитни горски животни. Ако желаете да разнообразите преживяването, може да преспите на някое живописно място или да си направите пикник на някоя красива поляна.

Места в България, подходящи за каякинг

Места за каякинг България и нейната природа предлагат страшно много. Можете да практикувате традиционен или спортен каяк по река Струма, на язовири „Голям Беглик“, „Искър“ и „Кърджали“, на река Ропотамо край Приморско и на още много места. Ако сте начинаещ, можете да се доверите на Адвенчър нет – популярен дълги години български клуб за екстремни приключения. Техните професионални инструктори ще ви осигурят незабравимо преживяване.

Източник: https://adventurenetbg.com/

 

Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger