Плюсовете и минусите на латекса спрямо тапетите

 

Едно от големите предимства на стените във вашия дом е възможността чрез тях да трансформирате пространството си с помощта на латекс или тапет.

Ако искате да създадете по-мека и ефирна атмосфера особено в по-малките помещения можете да постигнете това като заложите на светъл цвят боя. Докато ако стаята ви е твърде голяма, можете веднага да създадете по-уютна атмосфера с поставянето на стилни тъмни тапети. Както сами виждате има плюсове и минуси от използването на боя или тапет.

Факторите, които трябва да вземете предвид са лекотата на приложение, цената и гъвкавостта на вашето пространство. Без значение кое от двете ще изберете стените ви ще изглеждат страхотно.

И все пак нека направим една кратка съпоставка заедно със специалистите в търговията с тапети от Лерос.

Подготовка

Колко време отнема да се подготви стената, за да се реши дали е тапет или латекс? Ако става въпрос за нов имот и стените ви са голи, тогава можете спокойно да пропуснете тази точка, но ако на тях има съществуващо покритие, продължете да четете.

  • Тапети: Против

Премахването на съществуващите тапети може да бъде досадна задача, която изисква търпение и правилните инструменти, за да бъдат ефективни, но трябва да се внимава да не се повреди стената.

  • Латекс: За

Ако трябва да боядисвате върху повредена стена, предварително изгладете несъвършенствата с шпакла и оставете да изсъхне 24 часа. Нанасянето на предварителен слой боя за боядисване върху по-тъмен цвят боя ще улесни подготовката ви за боядисване. Все пак боядисването изисква значително по-малко време за подготовка от тапетите.

Избор и издръжливост

Боите и тапетите се предлагат в неограничени разновидности и цветове. Можете да откриете богат избор от бои в различни гланцове и блясъци, докато тапетите се предлагат в хартиени и винилови повърхности за устойчивост и вариация на покритието. Изборът ви може да бъде много по-лесен ако го базирате спрямо начина на живот на вашето семейство.

Тапет

  • За: Много издръжливи на износване, подходящи за места с голям трафик и много лесно се почистват.
  • Против: Тъй като тапетът се нанася с лепило, това ги прави неподходящи за бани и кухни, където високата влажност може да доведе до отлепване на тапета от стената.

Латекс

  • За: В зависимост от вида на боята, тя е добра опция за области, които трябва бързо и лесно да се боядисат. Полу-гланцовите до високо-гланцовите бои са издръжливи и обикновено са запазени за корнизи, външни врати и т.н. За интериора се предпочита по-сатенени цветове, бежови нюанси и от време на време такива с лек блясък.
  • Против: Когато стените са повредени, остъргани или ударени, боята може няма да изглежда добре и ще бъдат необходими ремонт и пребоядисване.

Разходи

Тапетите и боите могат да варират в цената от ниския до високия край на спектъра на разходите. Средно тапетът излиза малко по-скъп при закупуване на ролките, консумативите и за инсталирането му. От друга страна боята е по-евтина и изисква много малко работа и дори любител може да я приложи. Трябва да се отбележи, че може да се закупи евтин тапет и ако сами си го залепите, можете да намалите разходите за поставяне. Подобно на тапетите, по-висок клас боя или текстурирана боя (тип декоративна мазилка) може да струва по-скъпо, особено ако трябва да се постави професионално.

Комбинация от двете: Много хора искат гъвкавостта на добавянето на текстура към стената им с адаптивни цветове на боя. Тапетите за боядисване са продукт, който се предлага на рула или лепящи квадратчета. След нанасянето на текстурирания тапет той може да остане гол или да бъде боядисан. Тапетите за боядисване са най-доброто от двата свята!

Независимо дали ще изберете тапет или латекс, всеки от тях ще придаде характер на дома ви чрез по-фин или смел цвят. За да комбинирате привлекателността на двата варианта изберете тапет за боядисване или пък заложете само на латекс или само на тапет. Изборът е ваш и затова декорирането на дома е толкова вълнуващо!



Сподели статията :
'
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger