Как да използвате ъглошлайф

 

Ъглошлайфите са многофункционални инструменти, които могат да шлифоват метал и да нарязват плочки, мазилки и павета, разточват хоросан, освен това те могат да шлайфат, полират и заточват.

Можете да се сдобиете с тази ценна машина от различни магазини, продаващи електрически инструменти. Предлагат се големи професионални ъглошлайфи, но популярните са тези със среден размер, тъй като са подходящи за безпроблемно изпълнение на повечето задачи.

Спрямо нуждите, за които искате да използвате вашите машини ще се определи и цената, на която можете да го закупите, но ако ще ви трябва за честа употреба или за по-сериозни задачи като рязане на циментова замазка например най-добре е да инвестирате в по-мощен модел.

Способността за работа с различни дискове и аксесоари е това, което прави ъглошлайфите толкова универсални. Обикновено те са съставени от шпинделна шайба и гайка на шпиндела, чрез които ще можете да инсталирате или премахнете различните дискове, които ще са ви необходими спрямо работата, която планирате да извършите с тях.

На пазара се предлага богат избор от абразивни дискове за ъглошлайф, като от вас и нуждите ви зависи какъв ще изберете. Въпреки че всички дискове изглеждат сходно, те са проектирани за различни задачи.

Почистване на метали

Телените четки премахват ръждата и люспестата боя бързо. Те са идеалното решение ако трябва да премахнете, почистите или загладите дадена повърхност. Чашковидните телени четки са най-подходящи за отстраняване на боя или ръжда от широки и плоски области. Телените дискове се вписват в пукнатини и ъгли по-лесно. Спрямо вашите нужди специалистите в търговията с ъглошлайфи от Багира препоръчват винаги да прочитате опаковката, за да изберете, тази, която ще отговаря на вашите нужди и ще бъде съвместима с вашите машини.

Рязане на метал, арматура

Поставете металорежещия диск на вашия ъглошлайф и здраво фиксирайте по-дългата част от металния елемент. Стартирайте ъглошлайфа и направете разреза през метала, като оставите по-късата част да падне свободно. Така безопасно ще направите необходимото срязване.

Ако имате нужното търпение можете да отрежете метала или арматурата и с ножовка, но за по-бързи и прецизни разрези е най-добре да се използва ъглошлайф.

Рязане на плочки, камък и бетон

Маркирайте очертанията на разреза точно отпред и отзад на плочката. Затегнете плочката към работната си маса, а за разреза използвайте диамантен диск, които с прецизно движение трябва да плъзнете по очертанията.

Разрязването на керамични или каменни плочки е трудно, ако не и невъзможно, със стандартните резачки за плочки. Но с помощта на ъглошлайф, оборудван с диамантен диск за сухо рязане, тази задача е изключително лесна и бърза.

Заточване на остриета

Затегнете острието в менгеме или на работната си маса с ръчни скоби. Ориентирайте ъглошлайфа и регулирайте предпазителя на ножа, за да отклонява искрите и стружките от лицето и тялото ви. Подравнете шлифовъчното колело с ъгъла на острието. Стартирайте машината и прекарайте шлифовъчния диск през острието, докато прилагате лек натиск.

Лесно е да прегреете металното острие с шлайф. За да избегнете този неприятен момент, прилагайте съвсем лек натиск докато ъглошлайфа се движи. Също така, дръжте кофа с вода и гъба или парцал под ръка и почиствайте метала често, за да го запазите.

Изрязване на стар хоросан

Струва си да си купите ъглошлайф, само за да премахнете стар хоросан от вашия зид. По-дебелите диамантени дискове отстраняват хоросана бързо, без да нарушават или повреждат тухлите. Имайте предвид обаче, че е прашно, така че носете маска за прах и не забравяйте да затворите прозорците си и да предупредите съседите.

Безопасност при работа

За разлика от двигателите на бормашините, които работят със скорост от 700 до 1200 об / мин, ъглошлайфите развиват скорост на въртене от 10 000 до 11 000 оборота в минута. Те са достатъчно бързи, за да бъдат страшни! Следвайте тези предпазни мерки за безопасна употреба:

  • Носете маска и ръкавици.
  • Изключете шлайфа, когато сменяте диска.
  • Прикрепете дръжката и поддържайте здрав захват с две ръце.
  • Използвайте предпазителя, ако е възможно.
  • Пуснете нови дискове за една минута в защитена зона, преди да ги използвате, за да сте сигурни, че диска не е дефектен.
  • Ориентирайте работата, така че отломките да са насочени надолу.
  • Дръжте минувачите далеч. Всички в близост трябва да носят предпазни очила.
  • Не режете и шлайфайте близо до запалими материали.
  • Съхранявайте ъглошлайфи на място, недостъпно за деца.


Сподели статията :
'
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger