Един наръчник за щастливо дете, който не включва забрани
Според източните традиции децата имат право да се чувстват като царе до навършването си на 5 години

Противно на всичко, което знаем за възпитанието, изворът на мъдростта на източните култури, гласи, че децата са царе и за тях всичко е позволено. Приложимо ли е това в днешното съвременно общество? Можем ли да излезем от стереотипите си и да си представим, че детето има потребност основно от любов до 5-тата си година, а не от забрани?   
Ако не друго, бихме могли поне да се запознаем с този наръчник от любопитство, а и да преценим кое от нещата намират приложение в нашия бит. 

Думата „не“ по време на шопинг

Тя е най-често споменавана, когато влезем семейно в магазинза детски играчки. Несъмнено предизвикателството е огромно. Малкото същество отваря големи очи и вижда такъв богат избор пред себе си, за който дори не си е мечтало. Класическата ситуация е да се стигне до истерична сцена, след като сме отказали покупката на желаното от него.

Всъщност то няма вина, че не сме проявили изобретателност и не сме преценили как да излезем елегантно от положението. Можем да предложим взимането на една или две играчки, а можем просто да не го дразним, поставяйки го пред толкова съблазнителни предложения. Варианти има различни, стига да се научим да съобразяваме този вид опасности.     

Лошите думи раняват

Когато майките или бащите са ядосани, те могат да изпуснат много думи, за които да съжаляват впоследствие. Дори те да не са обидни, а само отричащи и определящи като лоши деянията на детето, то започва да изпитва вина към себе си и да счита, че не е достатъчно обичано. Не е необходимо непрекъснато да им обясняваме, че не са прави или, че са постъпили грешно, защото добрите деца не правят така…

По-лесно и препоръчително е да осигурим условия, в които то да няма възможност и да не се налага да се опитва да бръкне в контактите например. Докато то изследва света, ние блокираме развитието му, ако го спираме на всяка крачка.  

Наказанията, заплахите и физическото посегателство  

Когато се подготвяме да станем родители, ние отделяме доста средства за това. Купуваме дърво от естествен материал и подходящо матраче, за да не създаваме рискове за алергии и да се чувства комфортно новороденото. Инвестираме в качествени бебешки колички и аксесоари, обзавеждаме спалнята, така че малкото да се пренесе в свят на вълшебства.

Защо тогава, когато то стане на около годинка и започва да проявява характер, бързаме да му го отнемем и да му покажем, че дните му са изпълнени с наказания и лишения?

Децата са самостоятелни личности, които заслужават уважението ни, а и изискват търпение, докато наблюдаваме как растат и им помагаме да се развиват. В наше лице те трябва да срещат подкрепа, да изживеят безгрижно детство и да останат за дълго в приказката си. Никой не се връща отново в това неповторимо време и ние не бива да им го отнемаме.       

Guga.bg вашият магазин за бебешки и детски стоки, играчки и аксесоари

Сподели статията :
'
 

+ коментара + 1 коментара

5 октомври 2020 г., 1:40

Малчуганите са също хора и трябва да ги уважаваме. Не трябва да ги нараняваме или ограничаваме.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger