5 състояния, които можете да лекувате с хипербарна кислородна терапия

Можем да говорим за хипербарната кислородна терапия като процедура, едва когато пациентът е поставен в барокамера, за да диша чист кислород под налягане. Терапията отбелязва огромен интерес и растеж през последните години, като в България вече има открити няколко центъра предлагащи услугата. В тази статия заедно със специалистите от центъра за хипербарна терапия с кислород HBO Medical Support Center, където се намира и най-модерната за момента барокамера ще ви запознаем с 5-те най-разпространени състояния, които могат да се лекуват с кислород под налягане.


1. Лечение на отравяне с въглероден моноксид
Въглеродният окис (СО) е газ, присъстващ в изпаренията и е вреден за хората. То води до изместване на кислорода в кръвообращението. Наричан още като "мълчалив убиец", CO може да ви убие в съня си.

За да помогнат да се преборят с ефектите на СО върху човешкото тяло, лекарите използват чист кислород под налягане. След около 4 часа пациентът трябва да се върне към нормалното си състояние.

Благодарение на лечението с кислород, пациентите могат да избегнат дългосрочните ефекти от отравяне със СО, като увреждания на сърдечно-съдовата и централната нервна система. Проучванията показват, че хипербарното лечение помага да се предотврати рискът от увреждане на нервите и мозъчни наранявания.

2. Хронично зарастване на рани
Хроничните рани са повтарящи се рани, които отнемат дълго време или не успяват да зараснат напълно. Някои от водещите причини за появата на хронични рани са артериални или венозни заболявания и диабет. Раните не успяват да зараснат поради недостатъчен кислород.

Именно поради тази причина терапията с кислород е от съществено значение за увеличаване на количеството и доставката на кислород към раните, като по този начин се стимулират клетките и тъканите започват да заздравяват.

3. Възстановяване на внезапна загуба на слуха
Внезапната загуба на слуха се причинява в организма от вируси или проблеми с кръвоносния поток. За да се възстанови внезапната загуба на слуха, се използва кислородна терапия за изпомпване на кислород до ухото и мозъка. Това помага да се намали влиянието на загубата на слуха и шум в ушите. За най-добри резултати трябва да се реагира бързо е в рамките на първите две седмици след загуба на слуха.

4. Лечение на декомпресионна болест
Декомпресионното заболяване е разпространено сред водолази, които изплуват твърде бързо. По последни проучвания то засяга над 1000 водолази в годишно само в САЩ. Състоянието се характеризира с образуване и разширяване на въздушни мехурчета в тялото. Не лечението на декомпресионна болест в най-кратки срокове може да бъде катастрофално.

Лечебният процес се осъществява в барокамера, където пациента получава кислород в по-големи количества. Терапията помага да се върне водолаза в дълбочината или налягането, в което се е гмуркал. По този начин се постига намаляването на обема на телесните мехурчета.

5. Лечение на остеомиелит
Това е тежко състояние, което компрометира функциите на тялото. Състоянието може да доведе до синусови пътища, а в някои случаи и до ампутация. Различни медицински изследвания показват, че хипербарната кислородна терапия е най-добрият начин за контрол на остеомиелита.

Тя помага за повишаване на кислородното налягане в костите до нормални нива. Освен снабдяването с кислород, тази терапия помага за подобряване на усвояването и функциите на антибиотиците за по-бързо излекуване.
Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger