Видове резачки за дърва - как да изберете подходящата

Имате нужда от такъв инструмент, но се чудите кой от всички модели резачки за дърва е подходящ за Вашите нужди? Ще Ви разкажем заедно с консултантите от технически хипермаркет Багира за различните видове резачки за дърва, за да направите лесен и информиран избор.

Опции за захранване на резачките за дърва

Бензиновте резачки за дърва съчетават мощност и мобилност. Те варират от леки до професионални модели, с които могат да се режат големи дървета. Бензиновата моторна резачка е с двуцилиндров двигател, който работи със смес от масло и бензин. Вие сами трябва да ги смесвате или да си купувате предварително смесено гориво.

Електрическите верижни резачки за дърва са добри за малки работни места - подкастряне, подрязване и общо взето леко рязане, изискващо по-малко мощност. Те са по-тихи от бензиновите, по-лесни за стартиране и изискват по-малко поддръжка. Предлагат се както кабелни, така и безжични варианти.

Акумулаторните резачки за дърва предлагат по-добра мобилност, а последните подобрения в напрежението и батериите значително подобриха работата им. Но акумулаторът им все пак добавя допълнителна тежест на инструмента и ограничава времето за работа. Може да се наложи да презаредите батерията или да я замените с резервна, в зависимост от количеството работа, която вършите.

Резачките за дърва с кабел са по-леки и не изискват зареждане или презареждане. Но пък Ви е необходим подходящ удължител, чрез който да достигате до работната зона, което може да се отчете като минус. Работната ви зона е ограничена от дължината на кабела и трябва да го пазите извън нея, за да сте в безопасност.
Съвет: За да увеличите максимално своя комплект инструменти за работа на открито, потърсете модели, които използват една и съща батерия и зарядно.

Стандартни верижни резачки за дърва

Стандартният дизайн на резачките за дърва се състои от двигател, дръжка и режеща лента, която се простира по корпуса, но има и различни други вариации. Традиционните моторни триони са най-добри за тежка работа, като изсичане на цели дървета и дебели стволове, но могат да се използват и за по-леки дейности. Обикновено са най-мощни, но са с най-малък обхват и ще Ви е необходима стълба, за да отрежете високи клони.

Телескопини резачки за дърва

Това са малки триони, монтирани на удължител. Увеличават обхвата Ви за подрязване и премахване на малки клони. Предлагат се бензинови, безжични и кабелни модели. Дръжката на някои от тях може да бъде удължена още, чрез прикрепване на здрава удължителна част, докато други разполагат с телескопични стълбове, което позволява на работещия с инструмента да избере желаната дължина за максимална гъвкавост.

Избор на подходящ модел

Преди да тръгнете на пазар за резачки за дърва, помислете за работата, която планирате да свършите. Размерът и видът на дървесината, която трябва да режете, и опитът Ви с използването на резачка, са важни фактори при избора на правилния модел.

Дължината на режещата лента е един от начините да се прецени размера на триона и работата, с която може да се справи. Резачка с по-дълга лента може да отреже дърво с по-голям диаметър по-лесно. Дължините на лентите за повечето резачки за дърва варират от 15 см при по-малките модели до 50 см при по-големите бензинови инструменти. Професионалните резачки за дърва имат ленти с дължина по-голяма от 50 см.

Работният обем на двигателя (при бензиновите модели), напрежението (при безжични модели), ампеража (при моделите с кабел) и конските сили също имат отношение към мощността и възможностите на инструмента. Колкото по-големи са числата, толкова по-голяма мощност има резачката. Захранването е най-важно, ако работите с големи дървета и клони, или режете дървен материал от твърда дървесина, като дъб или клен.

По-дългата лента и по-големият двигател означават повишено тегло - нещо, което трябва да вземете предвид, ако трябва да използвате резачката за по-дълги периоди. По-големите резачки за дърва също така създават повече вибрации, и ще са нужни повече усилия за боравене с тях и повишено внимание за безопасност.

Характеристики на верижните резачки за дърва

Докато размерите и мощността Ви помагат да определите най-добрата резачка за Вашата работа, функциите могат да подобрят комфорта, безопасността и ефективността й при рязане:

  • Антивибрационните функции правят използването по-удобно и намаляват умората. Тези системи са особено полезни, ако имате много за рязане.
  • Стартирането, с помощта на пружина, намалява силата на дърпане, необходима за стартиране на бензинов модел.
  • Верижната спирачка е проектирана да спира веригата, когато трионът срещне рязко движение или удар. При някои модели можете и ръчно да я активирате.
  • Регулирането на веригата без инструменти Ви позволява да променяте напрежението на режещата верига бързо и лесно.
  • Функция за почистване удължава живота на въздушния филтър, като премахва големи парчета отломки, преди да стигнат до него.
  • Чанта за пренасяне предпазва резачката и прави транспортирането й по-лесно и безопасно.

Оборудване за безопасна работа с резачки за дърва

Личното предпазно оборудване е необходимо за използване на всякакви инструменти. В допълнение към стандартните неща, има специализирано оборудване за безопасно използване на резачки за дърва:

  • Защита на краката, като гащеризони или панталони, устойчиви на разрязване
  • Твърда каска за защита при рязане на клони
  • Ръкавици с подобрена повърхност за захващане и устойчивост при рязане
  • Защита за очите със странични щитове
  • Защита на слуха, като тапи за уши 
  • Ботуши или обувки със стоманени пръсти и непробивни подметки
Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger