Как да отглеждаме грах


Пресният грах, набран направо от градината, е страхотен! След като сте опитали сладкия му вкус, никога повече няма да искате да ядете замразен. Освен това, отглеждането на сортови семена на грах е невероятно лесно, и можете да получите добра реколта дори в ограничено пространство.
Всъщност, дори можете да засадите грах в саксии, които да оставите на двора за икономия на място. Прочетете настоящото ръководство, споделено от експертите в търговията със сортови семена на грах от агроаптека Иван Чавдаров, за да разберете повече за отглеждането на градински грах и да се насладите на вкуса на собствената си реколта.

Видове сортови семена на грах


Не се заблуждавайте, като си мислите, че всички сортови семена на грах са еднакви. Има градински, ядлив и дори лилав грах.
  • Градински градински грах – така се нарича грахът с шушулки. Той е два основни вида: ранен и късен. Ранните сортове могат да дадат реколта само 12 седмици след сеитбата на сортовите семена на грах. Късните култури отнемат 15 седмици, за да бъдат отгледани.
  • Ядлив градински грах – това са сортовите семена на граха, които са с ядливи шушулки. Реколтата им се събира през различни етапи на зрелостта, в зависимост от вида. 


Къде да отглеждате сортовите семена на граха


Изберете открито и добре осветено място, без плевели. Посейте сортовите семена на граха във влажна, плодородна, добре дренирана почва. Подхранете я с много добре изгнил компост няколко седмици преди сеитбата, за да подобрите плодородието й и да помогнете за задържане на влагата. Най-добре е да избягвате засяването в студена и влажна пръст, тъй като семената са склонни да изгниват. Ако пространството Ви е ограничено, опитайте да отгледате граха в саксии. Изберете компактен, храстов сорт.

Кога да отглеждате грах


Грахът е студенолюбива култура и се радва на температури от 13 -18 С. Сортовите семена на граха могат да се посеят директно в градината от март до юни, след като почвата се затопли до около 10 C. 
В районите с мек климат някои издръжливи ранно зреещи сортове могат да бъдат посадени и в късна есен - за презимуване и получаване на много ранни реколти. В този случай обаче трябва да пазите сортовите семена на граха от гладни гризачи. За постоянни добиви е добра идея да сеете нова партида на всеки 10-14 дни. Като алтернатива, опитайте да отгледате различни ранни и късни сортове, които ще зреят в различно време през целия вегетационен период.

Как да сеем сортови семена на грах


  • Защитете семената. Птиците обичат да крадат грахови семена, така че покрийте лехите с тел или мрежа след сеитбата. Тя може да се премахне, след като семената покълнат.
  • Осигурете опори - Грахът е растение, което се „катери“. Осигурете му телена мрежа или вертикални пръчки по дължината на всяка леха, за да му осигурите опори, по които да се движи.
  • Поливайте редовно - След като граховите растенията започнат да цъфтят, е най-добре да ги поливате обилно веднъж седмично, за да насърчите доброто развитие на шушулка. Можете да намалите загубата на вода, като положите в почвата дебел мулч от добре изгнил оборски тор или компост.
  • Не подхранвайте почвата прекомерно - Не използвайте богати на азот торове, тъй като може да предизвикат много листни растежи, вместо производтсво на грахови шушулки. 


Реколта


Грахът трябва да се събира редовно, за да се насърчи производството на повече шушулки. Винаги първо узряват шушулките в долната част на всяко растение, така че започнете прибиране на реколтата от долу нагоре. Грахът може да бъде замразен, но е най-сладък и вкусен, когато се яде прясно набран от градината.
Ранните сортове могат да бъдат събрани 11-12 седмици след сеитбата, докато късните се нуждаят от 13 -15 седмици, за да узреят.

Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger