Избор на акумулатор, който отговаря на вашите нужди

Ако се научите как сами да сменяте стария си акумулатор ще можете да спестите доста пари, но също така трябва да сте отговорни за правилното изхвърляне на старата ви батерия.

Батерията на автомобила осигурява електричество, необходимо за заключването на вратите, плъзгащи се прозорци, светлините и други аксесоари на автомобила. Колата ви на практика става "мъртва", в момента, в който акумулатора ви се изтощи.

Трябва правилно да изхвърлите старата батерия. Може да я предадете в станция за рециклиране или в някой автомобилен склад. Някои магазини за акумулатори като Veber.bg предлагат отстъпки в замяна на стари акумулатори.

5 важни фактора при избора на автомобилна батерия:

- Размер
- Марка
- Резервен капацитет
- Възраст
- Стартерен ток на студено (CCA)

Размер

Размерът се отнася до височината, ширината и дължината на батерията. Те се произвеждат в различни размери. Важно е акумулаторът да се постави плътно и сигурно. Винаги се обърнете към наръчника на производителя на автомобила ви, за да разберете специфичния размер на акумулатора, от която имате нужда. Също така можете да се консултирате и с ръководствата, които предлагат търговците на батерии, за да намерите размера на батерията за вашата кола.
Купуването на акумулатор с неподходяща за вашата кола форма ще бъде загуба на пари и може просто да предизвика щети на вашата кола.

Марка

Марката се отнася до запазената марка, дадена на определения продукт. Понякога тя е същата като името на производителя.
Купуването на определена марката акумулатор, посочена в наръчника на вашата кола е най-препоръчително. Но ако тази конкретна марка е твърде скъпа и искате да направите известно намаляване на разходите, следвайте изискването за спецификация, което също се съдържа в ръководството за потребителя.

Не се изкушавайте да купувате най-евтиния акумулатор, защото той може да се превърне в най-скъпата батерия, която сте купили някога. Евтините батерии също могат да бъдат натоварени с дефекти и често производителността им е ниска. Парите, които сте спестили със закупуването на по-евтин акумулатор ще трябва да ги дадете за неговата по-скорошна смяна. В крайна сметка, по-евтиният акумулатор излиза по-скъпо поради по-ниската му издържливост.

Резервен капацитет

Рейтингът на резервния капацитет (RC) се отнася до "постоянната мощност" на батерията. Това е количеството минути, през което тя може непрекъснато да захранва минималното напрежение, необходимо за захранването на автомобила, ако алтернаторът на автомобила не успее да го направи. С отличен рейтинг на резервния капацитет, вашият автомобил може да работи само с помощта на акумулатора, когато алтернаторът спре да работи.

Рейтингът на акумулаторната батерия е ограничен до минути. Най-вероятно няма да можете да намерите RC рейтингa на самата батерията, защото обикновено не се отпечатва на етикета. Проверете продуктовата литература, или попитайте някой специалист в специализиран магазин за продажба на акумулатори, за да разберете истинската рейтинг за определен акумулатор.

Колкото по-дълго е времето за работа на резервния капацитет на батерията, толкова по-добре; защото това е единственото качество на батерията, което може да ви помогне, когато колата ви блокира и откаже да се движи. Гледайте на RC рейтинга като на помощно средство на автомобила при авария.

ВАЖНО: Не можете просто да изберете и купите батерия с най-дългия резервен капацитет. Обърнете се към ръководството на колата ви, за да научите препоръчителния рейтинг за резервния капацитет за конкретния модел автомобил. Най-добрата практика е да изберете точния рейтинг на вашия модел кола.

Възраст

Възрастта на акумулатора ви дава представа колко време би трябвало да може да изпълнява своите функции. Батерията се счита за нова, ако е на възраст под 6 месеца.

Потърсете датата на производство. Повечето акумулатори имат отпечатана датата върху кутията, или етикета на батерията. Важна информация за батерията обикновено се обозначава с 2 знака:

Буква - посочва месеца (пример: A е януари, Б е февруари, В е март ...) и
Цифра - показва годината (пример: 9 за 1999 г., 0 за 2000 г., 1 за 2001 г. ...)

Стартерен ток на студено (CCA)

CCA измерва способността на батерията да стартира автомобила дори при изключително студено време. По време на студ, колата ви може да изпитва трудности да стартира, защото двигателното масло на автомобила се сгъстява и химическите реакции, от своя страна, се забавят.

(CCA) също се отнася и за размера на ампеража, които батерията ще може да поддържа за 30 секунди при 0 градусова температура (докато напрежението на батерията достигне минималното ниво).

Изборът на батерия с висок CCA е по-добър; особено на тези превозни средства, които се движат в студен климат. При по-неблагоприятни условия и студено време, двигателят на вашия автомобил ще стартира безупречно дори и по време на студените и снежни сутрини.

Очевидно няма да ви се налага да се занимавате много със CCA, ако живеете на място, където има тропически, или топъл климат. Тъй като единствената цел на акумулатора на автомобила ви е да разпръсне електричеството, за да захрани двигателя и другите аксесоари на вашата кола.

Съвети за избора на подходящ CCA рейтинг за вашия акумулатор:

Проверете ръководството на производителя си и следвайте CCA рейтинга, който е посочен там като най-подходящ за вашата кола.
Не избирайте батерии с рейтинг CCA, който е много по-нисък, или много по-висок от препоръчителния от производителя на вашия автомобил, както и тези CCA от 200 ампера , или повече.
Ако марката на батерията на вашия автомобил и точното ниво на CCA не са налични, можете да изберете такава акумулаторна батерия с малко по-високи показатели (не много и не по-ниски).


Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger