Колко често трябва да сменяме синтетичното моторно масло на колата си

Повечето шофьори вече разбират, че синтетичното моторно масло работи по-добре от конвенционалното масло. То осигурява подобрена защита от износване, предлага по-добра чистота на двигателя и може да се използва повече време. Това, което обаче не е особено ясно на повечето хора е колко често трябва да сменяме синтетичното моторно масло.

Неотдавна беше обичайно да се сменя конвенционалното масло на всеки 5000 km, или на вски 3 месеца. Практиката произхожда от 60-те години на миналия век като смяната на маслото се извършва при смяната на сезона. Пазарът разпространяваше идеята като същевременно, по този начин запазваше и високите си продажби на масла, като твърдеше, че подобна практика е един вид застраховка за вашият двигател.

Подобренията в производителността на моторните масла и технологията на двигателите оттогава превърнаха тази практика в остаряла. Появата на електронните датчици за масло изцяло премахна нуждата от подобни практики. „General Motors” въведе своята система през 1988 г. и сега тя се намира на десетки милиони превозни средства. Стигна се до там, че дори и американският гиганс в производството на масла „Jiffy Lube“, през 2011, призова шофьорите да изоставят остарялата практика за смяна на маслото на колитее им и да следват указанията в ръководството на автомобила.

Ако синтетичното масло се представя по-добре, то би трябвало да издържа повече, нали?

Факт е, че повечето производители на петрол не препоръчват какъв да бъде интервалът на обслужване на техните продукти. Обикновено те съветват да следвате препоръката за смяна на маслото в ръководството на вашето превозно средство, вероятно поради нежеланието на повечето шофьори да сменят маслото си на по-дълъг период от време и по този начин те просто се застраховат.

Защо тогава да харчите повече пари за синтетично масло, ако то не издържа повече време?

То е добра идея поради следните причини:

Подобрена защита срещу износване - Синтетичните масла са по-трайни от традиционните масла. Те образуват по-здрав защитен слой между металните компоненти, за да предпазват от износване. 5W-30 синтетично моторно масло например осигурява 75 процента повече защита на двигателя срещу загуба и износване на конските сили, удължавайки по този начин живота на жизненоважни компоненти като буталата и камерите.

По-чист двигател

По-голямата устойчивост на синтетичните моторни масла срещу топлината и химическото разпадане предпазва от вредни отлагания на двигателя, затова двигателят ви остава по-чист, работи по-ефективно и продължава по-дълго. Нампример синтетичното масло, отбелязва с 93% по-добри резултати за бутални отлагания.

Максимална защита при екстремна температура

Средната работна температура на лек автомобил за леки и лекотоварни автомобили е нараснала до 110 градуса по Целзий, а при тежки товари тя е по-висока. Синтетичните моторни масла вършат по-добра работа и издържат на екстремна топлина, докато подобрената им течливост при студено време помага на компонентите на маслото да достигат по-бързо при стартиране за надеждна защита от износване.

Много производители на автомобили вече разбират нуждата и предимствата от синтетично масло. Ето защо по-новите модели на Toyota, GM и други марки европейски автомобили, използват все по-често синтетично моторно масло.

Не само това, но и някои синтетични масла с разширено дрениране, предпазват толкова добре, че позволява подмяната на маслото на колата ви да става на още по-големи интервали.


Ако сега докато четете тази статия си давате сметка, че е време да проверите вашето масло, дали вече не е за смяна и веднага изниква въпроса какво масло да взема и от къде, то влезте на https://autoo.bg/cat-масла, където ви очаква голямо разнообразие от видове масла на различни марки, подходящи за всички модели автомобили с цени без конкуренция.  
Сподели статията :
'
 

+ коментара + 1 коментара

2 февруари 2018 г. в 8:53 ч.

Интересна статия, но мисля, че е важно да се отбележи и работата му при ниски температури. Маслата не се сгъстяват прекомерно. Това води до по-лесен старт с по-малко усилие от страна на акумулатора. Двигателят загрява и достига оптималното си действие по-бързо, което повишава икономията на гориво.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger