Линк билдинг за ефективно SEO

Когато започнете задачата за придобиване на качествени и релевантни линкове към вашия сайт има много фактори, които могат да увеличата или намалят класирането ви в търсачките. Тази статия очертава разликата между добрите и лошите беклинкове.

А качествените на беклинкове сочещи към вашия сайт, трябва да бъдат от сайтове в една и съща категория и съответстващи по съдържание на вашия сайт. Страницата,на която се намира вашата връзка трябва да е индексирана от Google и да има Google PR. Уеб страницата, където се намира вашата връзка трябва да съдържа не повече от 30 други изходящи връзки към други сайтове. Линк страници с повече от 30 изходящи връзки са с по-малко значение за търсачките. Публикуването на ваши връзки в страници с повече от 30 външни връзки може да повлияе негативно за вашето класиране в търсачките. Други отлични методи за придобиване на препратки са събмита в директории, публикуване на статии, блогове и форуми.

За събмита в директорията изберете подходяща категория директории и погледнете колко други сайтове са включени в категорията, където ще публикувате вашата връзка. Ако успеете да се качите на първа или втора страница на листинга, това ще е качествен линк. Също така гледайте за Google page rank на директорията, в която поставяте вашата връзка. Ако страницата е с висок Google Page Rank това също е качествен линк.

Поставяне на връзка в сайт от вашата категория с подобно съдържание е много важно за търсачките. Напишете статия за предпочитане съответваща по съдържание на вашия сайт и я включете в високо качествена директория за статии. Блоговете са добър начин да получите качествени еднопосочни препратки, блог сайтове също получават много трафик, който могат да обърнат към вашия сайт. Публикуването на връзката ви във форуми също е ефективен метод за придобиване на препратки незабавно.

Избягвайте поставянето на връзки в сайтове без Google page rank, особено ако на началната страница има нулев Google page rank. Особено избягвайте така наречените ферми за линкове, уеб страници, които съдържат повече от 100 независими изходящи връзки, този тип връзка се ползват с много негативно отношени от много големи търсачки. Избягвайте уеб страници с огледални сайтове съдържащи едно и също съдържание с различни URL адреси, също така страници, които използват пренасочвания и URL прикриване. Никога не публикувайте връзката си на уеб страница, която съдържа "no follow" или "no index" мета тагове в изходния код. Динамични уеб сайтове с въпросителен знак в URL трябва да се избягват, защото те не се индексират от търсачките.

Избягвайте да публикувате линк в страница, която се отваря много бавно или съдържа предимно реклами и флаш банери. Опитайте се да не придобивате или закупувате голям брой препратки в кратък период от време, линковете трябва да се натрупват постепенно. Също така се избягват уеб страници и директории, които подреждат своите резултати по азбучен ред, тъй като с увеличаването на тяхната база данни, вашата връзка може да бъде преместена на страница с по-малък PageRank. Качествените беклинкове са един от най-важните фактори, които участват в процеса на постигане на добро класиране в търсачките.
Сподели статията :
'
 

+ коментара + 9 коментара

19 юни 2011 г. в 21:27

Добра статия. Лично аз обаче не добавям по директории - мисля си, че тяхната тежест все повече намалява.

Директориите за статии за момента имат най-силен ефект.

2 юли 2011 г. в 19:26

Да има нещо вчрно в теърдението ти w1ck3dgam3. Но в директориите е по бърз събмита. Като за начало е добре да се събере малко линк маса.

6 януари 2012 г. в 0:24

Напоследак най-голяма тежест имат линковете от директорийте за статий, което най-вероятно се дължи на факта, че статията от която е линка е по същатата тематика. :P

8 януари 2012 г. в 15:51

Да, съгласен съм, че линковете от статии са с голяма тежест поради тематичната свързаност на текста. Важно е обаче да се гледат някои еща относно директорията за статии, като PR, посеещаемост и т.н. Иначе 100% директориите за статии задминаха отдавна директориите за сайтове примерно.

11 септември 2012 г. в 16:07

Здравейте, Аз пък ще ви кажа че вече директориите за сайтове които носят тежест се броят на пръсти, артикъл директориите са наспамени много и линковете които дават надминават тези които получават. Разбира се за България те си вършат своята работа. В момента най-подходящия начин за линк билгинг е гост блогването.

11 септември 2012 г. в 22:54

@ Уеб дизайн Кипо: Съгласен съм, че директориите вече не дават това, което даваха преди година, когато е писана сттията. Но все пак при линк билдинга всеки линк е от занчение, особено в началото. Директории за статии все още има добри и даващи качествени линкове. За гост-блогването съм съгласен, номного хора смятат, че ако имат качествена статия е по-добре да си я постнат в техния блог.

13 октомври 2012 г. в 13:30

Много добра статия. Общо-взето си споменал едни от най-важните неща. Може да вмъкнеш и инфо за анчорите и миксирането им. Как да направим така, че всички беклинкове да изглеждат натурални за търсачките:) Примерно...

Поздрави!

13 октомври 2012 г. в 18:57

@ Synthetic: Радвам се, че статията ти допада. Наистина е хубаво да се добави това, коет оспоменаваш за анкорите, но статията е писана преди "зоо парка на Google". Ще отделя време за нова статия по въпроса, която да включва и по-новите тенденции в линк билдинга.

23 октомври 2012 г. в 16:28

Преди да горовим за външни линкове обаче, трябва да сме сигурни, че имаме и добра мрежа от "вътрешни" такива. Понякога е по-полезно да свържеш страница A със страница B чрез релевантент линк в собствения си сайт (с тематика X), от колкото да имаш 10 линка от чужда страница (с тематика Y) които да сочат към страница B. Самолинквайте се умно и удряйте по една вечерна молитва. Не пречи :) Поздрави!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger