Домашни средства за кашлица: Ефективни начини за успокояване на болното гърло и намаляване на кашлицата

Домашни средства за кашлица


Кашлицата е рефлексно действие, което помага за изчистване на дихателните пътища от дразнители и слуз. Въпреки че може да бъде нормална и здравословна реакция, упоритата или тежка кашлица може да бъде неудобна и разрушителна. В тази публикация ще обсъдим някои от най-ефективните домашни средства за кашлица.

 

Пчелен мед

 

Медът е естествено средство против кашлица и се използва от векове за успокояване на възпалено гърло и кашлица. Той действа, като покрива гърлото и намалява дразненето, а също така има антимикробни свойства, които могат да помогнат в борбата с инфекциите. Просто смесете една чаена лъжичка мед в топла вода или чай и го пийте няколко пъти на ден, за да намалите кашлицата.

 

Гаргара със солена вода

 

Гаргарата със солена вода може да помогне за успокояване на болното гърло и намаляване на кашлицата. Солената вода помага за намаляване на възпалението и разхлабване на слузта, което улеснява изхвърлянето ѝ. За да направите гаргара със солена вода, смесете половин чаена лъжичка сол в чаша топла вода и правете гаргара за 30 секунди, преди да я изплюете. Повторете това няколко пъти на ден за облекчаване.

 

Пара

 

Парата може да помогне за разхлабване на слузта и намаляване на кашлицата. Можете да използвате овлажнител или изпарител, за да добавите влага към въздуха, или просто да вземете горещ душ и да вдишате парата. Добавянето на етерични масла като евкалипт или мента към парата също може да помогне за успокояване и отваряне на дихателните пътища.

 

Чай от мащерка

 

Чаят от мащерка е билково лекарство, което се използва от векове за лечение на кашлица и респираторни инфекции. Мащерката съдържа съединения, които имат антимикробни свойства. За да направите чай от мащерка, накиснете шепа пресни или сушени листа от мащерка в чаша гореща вода за 10 минути, прецедете и пийте няколко пъти на ден.

 

Джинджифил

 

Джинджифилът има естествени противовъзпалителни и аналгетични свойства, които могат да помогнат за намаляване на кашлицата и да успокоят болното гърло. Можете да добавите джинджифил към чай или да направите сироп от джинджифил, като сварите нарязан корен от него във вода и добавите мед на вкус. Пийте чай или сироп от джинджифил няколко пъти на ден за облекчаване на кашлицата.

 

Повдигнете главата си

 

Повдигането на главата по време на сън, може да помогне за намаляване на кашлицата през нощта. Когато лежите, в дихателните пътища може да се натрупа слуз, което да доведе до засилена кашлица. Повдигането на главата, може да помогне за намаляване на това натрупване и предотвратяване на кашлица. Можете да използвате допълнителни възглавници, за да се подпрете или да повдигнете главата на леглото си, като поставите блокове под краката.

 

Хидратация

 

Поддържането на хидратация е важно за цялостното здраве, катоможе да помогне за намаляване на кашлицата. Пиенето на много течности ще помогне за разреждането на слузта и да улесни изхвърлянето й. Стремете се да пиете поне осем чаши вода на ден и избягвайте дехидратиращи напитки като алкохол и кофеин, които могат да влошат състоянието.

 

Заключение

 

Кашлицата може да бъде нормална и здравословна реакция на дразнители и слуз в дихателните пътища, но упоритата или тежка кашлица може да бъде неудобна и разрушителна. Тези домашни средства могат да помогнат за намаляване на кашлицата и успокояване на болното гърло. Мед, гаргара със солена вода, пара, чай от мащерка, джинджифил и поддържане на хидратация са всички ефективни средства. Ако кашлицата ви продължава повече от седмица или е придружена от други симптоми, важно е да говорите с лекар за допълнителна оценка и лечение.

Източник: https://www.mirtamedicus.com/

Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger