Имам заем и загубих работата си - какво да правя?

 

Нито една работа не е гарантирана  - дори и най-стабилната заетост може да приключи внезапно, макар и само поради непредвидена икономическа криза или колапс на индустрията. Загубата на източник на доход не само прави проблем дори основните, неизбежни разходи като наем или храна, да не говорим за заеми и вноски по заеми. 

  Неплащането на задълженията си в срок може да има много негативни последици - от забава на лихвите, през вписване в списъка на длъжниците, до изпълнение на съдебния изпълнител. И така, ако имам заем и загубя работата си, за да избегна подобни ситуации?

Има ли задължение да информираме банката за загуба на работа?

Дали ще се изисква да информираме банката за  загуба на работа, зависи от разпоредбите на подписания от нас договор за заем. Трябва да се подготвим за факта, че в повечето случаи такова задължение ще бъде посочено в него, особено в случай на ипотечни заеми. 

   Не става въпрос само за  загуба на работата си, но също така и всички други събития, които могат значително да повлияят неблагоприятно на кредитоспособността ни. Защо? Намаляването на кредитоспособността излага своевременното плащане на задължението на риск.

   Това означава, че просто не можем да си позволим заема. За банката е ценно да разполага с информация за този тип събития, тъй като след това може да предприеме определени стъпки, за да осигури плащането на дълга. Противно на външния вид, той също може да бъде от полза за кредитополучателя. Кредиторите имат редица решения в своя арсенал, които могат да дадат възможност за изплащане на заем дори в трудна ситуация.

Загуба на работа и изплащане на заем - как да се предпазите от негативни последици?

  Много хора смятат заетостта си за толкова сигурна, че дори не обмислят какво биха направили в ситуация като „ Имам заем и загубих работата си “. Ако обаче мислим за това достатъчно рано, можем да избегнем много нерви и стрес, така че бъдете подготвени за тази възможност. Загуба на работа и изплащане на заем - как да се предпазите от негативните последици от подобно събитие?

   На първо място, когато теглим заем, трябва да вземем предвид колко място ще остане в домашния ни бюджет след плащането на вноската. Ако влезем в дългове "на ръба" и дори малкото намаляване на доходите означава, че няма да можем да уредим всичко навреме, загубата на работата ще бъде голям удар за нас. Следователно, дори ако банката се съгласи на такъв заем, все пак си струва да бъдете по-реалистични относно размера на заема (и вноските) и да го коригирате според вашите възможности. Ние също така разглеждаме кредитната застраховка от загуба на работа.

Източник: https://kreditzateb.net
Сподели статията :
'
 

+ коментара + 3 коментара

7 октомври 2021 г. в 11:59

Помисли за стартиране на онлайн бизнес. Много хора пробват с променлив успех но без да се пробва няма как да знаеш дали би успял, нали?

11 октомври 2021 г. в 8:37

Много полезна статия, поздравления! Вижте и този материал, може да Ви се стори полезен!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger