Избор на душ кабина за нов апартамент

 Напоследък душ кабините стават все по-популярен вариант за обзавеждане на баня. Можете обаче да намерите безброй различни модели, които се различават един от друг не само на външен вид, но и на общия тип дизайн. Освен това има много други критерии, на които трябва да се обърне голямо внимание при избора на душ кабина. И накрая, ако ще закупите душ кабина, струва си да се запознаете с типичните грешки, които потребителите срещат при избора и инсталирането. Бих искал да засегна всичко това в тази статия.

Видове душ кабини

Душ кабините обикновено се разделят на три вида: отворени, затворени и комбинирани. Предлагам да разгледаме всеки от тези сортове по-подробно.

Отворена душ кабина

Те са най-простите варианти за интегриране в пространството на банята. Отличителна черта на такива модели е липсата на таван. Простотата на дизайна не означава непременно простотата на външния вид на душ кабината. Всяка кутия може да бъде красиво декорирана, като по този начин украсява интериора на цялата баня. Предимствата на отворените душове включват:

 • достъпна цена;
 • трайност;
 • възможност за монтаж в малка баня.

Отбелязвам и недостатъците на отворените душ кабини:

 • Липса на разнообразие от функции. Функционалността на отворените модели най-често се ограничава до общ душ. Не са предвидени различни режими, монтаж на парогенератор и други допълнения. В такива кабини можете да стоите само, в редки случаи е осигурен сгъваем стол.
 • Сложност на инсталацията. Ще трябва да извършите трудни монтажни работи с тръбопроводи и канализация.
 • Задължително присъствие на мощна винтелация. Тъй като парата прониква в стаята, влажността ще се повиши, което се отразява негативно на мебелите и домакинските уреди в банята.

Затворена душ кабина

В този случай се има предвид напълно автономен дизайн. Тези модели включват душ кабина, стени и горен панел. Кабината е на специални крака, които ви позволяват да я премествате, ако е необходимо. Говорейки за предимствата на затворените душ кабини, заслужава да се отбележат следните показатели:

 • разнообразие от функционалност;
 • изолация на кабината;
 • лекота на монтаж и демонтаж.

Най-важното предимство на затворените кабини са всякакви допълнителни функции: дъждовен душ, парогенератор, хидромасаж и така нататък. Изолираната конструкция задържа пара в нея и не влияе отрицателно на предметите в стаята. Освен това затворените кутии имат добри звукоизолационни характеристики. От недостатъците на затворената душ кабина може да се откроят само по-високите разходи спрямо отворените кабини.

Комбинирана душ кабина

Тези кутии включват палетен резервоар или вана. Най-често комбинираните модели имат затворен дизайн, но има и изключения. Най-важното предимство на комбинираната душ кабина е нейното удобство, тъй като собствениците могат да използват едновременно душ и вана. Освен това се предлагат различни допълнения под формата на джакузи, гласов контрол и др. Високата цена и големият размер са основните недостатъци на комбинираните кабини.

Какво да търсите при закупуване на душ кабина

Струва си да се говори отделно за критериите за избор на душ кабини. Препоръчвам да се съсредоточите върху следните показатели:

 • Формата и размерът на душ кабината. Най-често срещаните модели са под формата на правоъгълници, полукръгове, квадрати и четвъртинки на кръг. Последните опции са най-подходящи за малки пространства. Когато определяте размера, се ръководете от най-големия член на семейството.
 • Душ врата. Трябва да се уверите, че тя приляга плътно към стените, а ако моделът е двучерупчест, също и един към друг. Освен това е важно да се осигури материалът на вратата - пластмасата ще бъде по-евтина, но по-лоша в изпълнението, затова ви съветвам да изберете закалено стъкло.
 • Стени на душ кабината. Това са частите, за които трябва да внимавате при избора на затворена кабина. Материалите най-често са стъкло, пластмаса или акрил. Стъклото има висока цена и голямо тегло. Кабините от пластмаса и акрил често се правят с различни рафтове и пейки.
 • Душ панел. Изработени от метал, пластмаса или стъкло. Металът е естествено най-трайният материал в този списък, стъклото е най-привлекателното, а пластмасата е най-достъпна.
 • Управление на душ кабината. На съвременния пазар можете да намерите модели с механични, електронни или сензорни системи за управление. В първия случай се имат предвид обичайните лостове и превключватели, във втория - бутоните, в третия - силно чувствителен панел.

Грешки при избора и монтажа на ВиК

Когато се избира и монтира душ кабина, хората често допускат редица грешки, които в бъдеще водят до тъжни резултати. Бих искал да обмисля такива недостатъци, за да можете да се съсредоточите върху тях и лесно да избегнете неприятности.

 • Височина на душ кабината. Често производителите посочват височината на кутията, без да вземат предвид горния покрив, а тя добавя към височината още 45-50 см. Обмислете общата височина на продукта, преди да изберете и инсталирате душ кабина.
 • Техническо разрешение. Между стените на банята и самата душ кабина трябва да има празнина от приблизително 2 см.
 • Размери на ъглови душ кабини. На пръв поглед изглежда, че ъгловите кутии са най-компактните модели, но трябва да се има предвид, че предната част на такъв дизайн изпъква доста.
 • Местоположението на краката на душ кабината. Ако краката са инсталирани само в ъглите, тогава палетът може да се огъне под тежестта на човека върху него. Това може да доведе до пукнатини и допълнителен отказ.
 • Уплътняване на стени и източване. Неспазването на правилата за запечатване може да доведе до изтичане на вода към пода, което може да причини неприятна миризма в кабината.
 • Избор на най-евтините опции. Да, избирайки пластмасови модели, можете да спестите много, но не забравяйте - такива кабини ще бъдат най-малко надеждни и издръжливи.

В резултат на това бих искал да отбележа, че изборът на душ кабина не е много трудно събитие. Въз основа на горните съвети можете лесно да намерите най-добрия вариант и да избегнете различни проблеми. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че колкото по-точно обмисляте всички варианти, толкова по-малко проблеми ще срещнете в бъдеще и кабината ви ще може да ви служи дълги години.

Статията е подготвена от SEO копирайтърите на Dvizia com - онлайн магазин за SEO услуги и продукти.

 

Сподели статията :
'
 

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Моят блогрол - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger